STRESS: Foto: Sara Johannessen Meek, NTB

Mindre stress – økt produktivitet

Jeg har lyst å fortelle deg om en verktøykasse. En verktøykasse som kan gjøre deg mer effektiv på jobben. Som kan bistå deg i å få mer gjort av de riktige tingene. Kanskje hjelpe deg med å stresse litt mindre. Få mer oversikt og kontroll over alt du har forpliktet deg til. Gi deg et system du kan stole på.

NY SPALTIST

• Etter 12. mars i år har livene våre blitt mer flytende. Mange tilbringer arbeidsdagen på hjemmekontor. Stress er et økende problem og vi forventes å være på hele tiden.

• Anna Stina Næss, som bor i Risør, fant etter mange år ut hva hun skulle jobbe med, etter mange år med i ulike jobber. Hver 14. dag vil hun dele tips og gode råd med Agderpostens lesere innenfor temaet jobb, produktivitet og stressmestring. Kanskje kan hennes råd bidra til å gjøre hverdagen litt enklere.

Du trykker bare på en knapp for å åpne den, og vips, så får du et kjapt overblikk når du plutselig må omorganisere dagen fordi det har skjedd noe uforutsett. Det gjør det nemlig hele tiden. Verktøykassen med de unike verktøyene gir deg mulighet til å bevare roen mens du endrer planene, istedenfor å gå over i overveldet modus og febrilsk rydde om på alle forpliktelsene som ligger stablet i hodet. Ja, jeg vet alt om et fullt hode og hvor lett det er å velge det siste som roper høyest. Derfor vil jeg fortelle.

Denne verktøykassen er som alle andre verktøykasser – du må bli kjent med den, hvordan og når verktøyene i den skal brukes – og jo mer du bruker dem, desto bedre kjent blir du med dem. Du skjønner fort om du har brukt galt verktøy, om det lå på feil plass når du trengte det som mest, eller om det lå akkurat der det skulle ligge. Det betyr at du kanskje må lese litt, søke på Youtube eller ta et kurs. Som i alt annet gjelder det å lære seg hvilket verktøy som skal benyttes til enhver tid. Vi vet jo at med rett utstyr til rett tid er halve jobben gjort. Og når du kjenner verktøyene dine fordi du tok deg tid til å følge med når mor, far eller bestefar lagde en fuglekasse, fikk du med deg når det var lurt å bruke spiker, og når det var best med skrue. Du lærte ivrig og ble fort bedre.

Hvis du aldri har hatt en verktøykasse, kan hodet fort koke når en list eller et stolbein begynner å løsne.

Kjenner du verktøyene dine, vet du raskt hva du skal velge for å bli raskt ferdig. Og selv om du har en håndfull tommeltotter, vil du vite om du skal utføre oppgaven selv, eller om det aller beste er å delegere til en annen for å få et godt resultat. Du vil også raskt lære deg å skjønne når du trenger å få ting gjort, tilfelle du skal ha gjester som skal sitte på den ødelagte stolen. Det kan være lurt å reparere den før stolen bryter sammen. Men hvem har vel ikke opplevd å glemme noe viktig i siste liten og se gjesten gå i dørken? Hodet koker, og pulsen stiger. Det kan gi en god latter – eller kanskje ikke. Det kan faktisk gå på helsen løs hvis du opplever at gjestene dine stadig ramler av stolen eller går på trynet fordi du har glemt noe.

Min verktøykasse heter GTD. Getting Things Done er en metode som er blitt utviklet i over 30 år før den ble lansert, og brukerandelen vokser. Jeg er en ivrig GTD-bruker og klar til å lære bort GTD til andre. Jeg blir den første på Sørlandet som er sertifisert til å lære folk å bruke denne unike verktøykassen. Det er jeg stolt av, for hvis jeg kan lære bort GTD, om det bare er til én person, vet jeg at denne personen vil få det bedre. Men jeg vil lære det bort til mange, og jeg vet at samfunnet trenger dette. Verden blir ganske enkelt et bedre sted med GTD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Er du motivert for å bli kjent med mine GTD-verktøy? Da håper jeg du fortsetter å lese artiklene mine.

skribent: Anna Stina Næss - firma Kultnaess Foto: privat
Kort om skribenten

Anna Stina Næss

Mor til to ungdommer.

Født i 1974, bodd ni steder i Norge og to utland.

Bosatt i Risør.

Er som første sørlending snart sertifisert instruktør i Getting Things Done metodikken (GTD).

Metodikken skal hjelpe arbeidere med å få mindre stress og samtidig øke produktiviteten.

Har en godt og blandet utdannings- og jobb-bakgrunn, med lang erfaring som kunstner og prosjektleder.

Driver enkeltmannsforetaket Kultnaess (etab. i 2018).

Elsker nerdekunnskap og er en hybrid av en akademiker og praktiker.

Vil gjennom artikler formidle tips knyttet til personlig produktivitet som kanskje din sjef, sønn, partner eller nabo kan ha nytte av.