Hege Bøkko og Simen Spieler Nilsen hjemme i Nidelvåsen. Til vinteren kan begge få delta i OL i Sør-Korea.
Hege Bøkko og Simen Spieler Nilsen hjemme i Nidelvåsen. Til vinteren kan begge få delta i OL i Sør-Korea. Foto: Erik Holand

Iskald kjærlighet

Hege Bøkko (23) og Simen Spieler Nilsen (21) fant hverandre på skøyteisen. De møttes på landslaget. Nå har de flyttet sammen i Nidelvåsen i Arendal.

Det betyr mye å ha en kjæreste som driver med det samme. Vårt liv består for det meste av trening, reising og løp, sier Hege Bøkko fra Hallingdal, som i juli ble sørlending da hun flyttet sammen med kjæresten i Nidelvåsen.

– Treningsforholdene er veldig bra her i Arendal, skryter hun og kommer rett fra kunstisbanen i Myra til intervjuet i det ferske hjemmet.

– Vi er så lite hjemme at vi ikke har rukket å gjøre alt ferdig ennå, unnskylder paret og peker på en manglende dør foran oppvaskmaskinen på kjøkkenet.

{{imageLeft}}

World cup

Hege Bøkko gir Simen Spieler Nilsen en av sjokoladene i adventskalenderen han har fått. Hege er ikke hjemme i desember, så hun har ingen kalender.
Hege Bøkko gir Simen Spieler Nilsen en av sjokoladene i adventskalenderen han har fått. Hege er ikke hjemme i desember, så hun har ingen kalender.
Avskjedene blir mange når bare den ene er på landslaget.
Avskjedene blir mange når bare den ene er på landslaget.
Disse søte danseskøytene var Hege Bøkkos aller første.
Disse søte danseskøytene var Hege Bøkkos aller første.
Simen Spieler Nilsen og Hege Bøkko var sammen på skøytelandslaget i fjor og håper å bli det igjen på nyåret. Her fra trening i Vikingskipet. FOTO SCANPIX
Simen Spieler Nilsen og Hege Bøkko var sammen på skøytelandslaget i fjor og håper å bli det igjen på nyåret. Her fra trening i Vikingskipet. FOTO SCANPIX

Hege var på vei til Berling og worldcup-løp da vi snakket med paret for noen uker siden. Fra Berlin gikk turen videre til Heerenveen. Denne gang ble Simen hjemme. Men når det er NM på hjemmebane i Arendal møtes de igjen.

– Det er mye hardere å komme med på seniorlandslaget for herrer, innrømmer han. Selv om Simen gikk like fort på uttakingsløpet, ble det to unge løpere som ble tatt ut til worldcup denne gang.

– Jeg får bare fortsette å trene. Nå er det NM her i Arendal og der må jeg gå så bra at jeg kan bli tatt ut på laget som skal gå i EM, sier han.

Hege og broren Håvard var en sesong på profflaget Team CBA med Peter Mueller som trener, men sesongen 2012/13 var de tilbake på det norske landslaget.

– Der var også Simen som jeg ikke kjente fra før, forteller Hege Bøkko. De ble etter hvert et par og etter to år har de nå valgt å satse på samboerskap i Arendal.

– Vi reiser rundt 200 døgn i året og er heldige som kan reise mye sammen, sier Simen.

Hjemme i Nidelvåsen blir det akkurat nok tid til å pakke ut skittentøyet, vaske det og pakke det tilbake i treningsbagen før turen går ut i verden igjen.

{{imageLeft}}

Lite hjemme

Stort sett er det to uker i Oslo på samling og så ei uke hjemme også om sommeren. Treningsmengdene er størst da og det blir rundt 30 timer i uken med rulleskøyter og styrketrening.

– Skøytene er jobben vår. Selv om det er dårlig med lønn, innrømmer Simen som i år mangler hovedsponsor.

Hege har klart å rydde plass til studier og håper på eksamen i folkehelsearbeid ved Universitetet i Agder før jul.

– Jeg har bestemt meg for å begynne å studere til høsten. Men vet foreløpig ikke hva, innrømmer Simen som har valgt å satse hardt på treningen for å komme inn på landslaget over nyttår.

{{imageLeft}}

Trene, hvile, spise

– Det blir opp til fem timer trening daglig. Innimellom er det viktig å hvile og spise riktig. Det blir lite tid til annet, i alle fall i sesongen. Også om sommeren må treningen prioriteres, forteller han.

Drivkraften for å holde på slik år etter år er resultatene.

– Når du lykkes med et løp. Eller har en kjempegod start og løper gode svinger, sier de begge. Men innrømmer at det hadde vært mer innbringende økonomisk å gå på ski.

– Skøytelandslaget har ikke penger. Og sponsorene er heller ikke blant de ivrigste. Men vi liker dette her. Vi kommer til å holde på så lenge vi ser bra resultater og kroppen holder, sier de to.

De få stundene de har sammen hjemme i Nidelvåsen, blir stort sett brukt til å slappe av.

– Jeg liker å lage mat, men får hjelp av Simen, sier Hege.

– Jeg laget middag i går, minner Simen om.

{{imageLeft}}

Til dekket bord

– Vi er jo vant til å gå til dekket bord både til frokost, lunsj og middag. Også her hjemme er det mye familie som lager mat til oss, innrømmer paret.

Nå gleder de seg til å møte skøyteløpere fra hele verden igjen til dyst.

– Vi er et lite miljø der vi kjenner hverandre. Det er et godt miljø, sier Hege som nå har tre helger med mesterskap foran seg.

Hun begynte å gå på skøyter hjemme i Hol i Hallingdal fordi storebror Håvard hadde begynt før henne.

– Det ble likesom sånn. Storebroren min drev med skyting og det fikk jeg vite var latmannssport, ler hun.

Foreldre kjørte fra stevne til stevne med Håvard, og etter hvert ble Hege også med.

Kunstisbanen

Simen begynte å gå på skøyter ganske enkelt fordi kunstisbanen var nærmeste nabo fra der han bodde på Myra.

Begge skryter av treningsforholdene, både kunstisen som Jon Skarli og hans team sørger for, rulleskøytebanen og treningssenteret.

– Her er det helt perfekt, sier Simen.

5 sølvmedaljer og en bronse i sprint-VM i 2009, 2010 og 2011.

Norgesmester allround 2012 l Norgesmester sprint 2014

Har en rekke distansemedaljer i flere NM

Simen Spieler Nilsen:

Gull Junior-VM lagtempo 2010 og 2012

Sølv Junior VM allround 2011 og 2013, lagtempo 2011 og 5000 m 2012

4 bronse i junior-VM 2011, 2012 og 2013

Bronse i allround NM i 2012 og 2013