– Jeg er avhengig av en mann som tenker litt annerledes enn gjennomsnittsmannen. Han er jo hjemme med barna for at jeg skal kunne oppfylle mine drømmer, forteller komiker Therese Alvseike (36), også kjent som «Mor Therese».

Komikeren snakker om kjønnsroller i vår podkast sammen med Theodor Henriksen (32) fra Grimstad, småbarnspappa, tjenestedesigner og foredragsholder.

Podkastene kan du høre i sin helhet i denne artikkelen, på Spotify eller der du lytter til podkast.

I STUDIO: Therese Alvseike og Theodor Henriksen var gjester i vårt podkaststudio. Til venstre journalist Liv Ekeberg. Foto: Liv Ekeberg

– Vi ser jo at samfunnet er ikke rigga for at to foreldre skal være i full jobb, sier Henriksen.

«Er vi dårlige feminister på Sørlandet, eller er det resten av landet som misforstår?» Spørsmålet er tittelen på samtalen i studio - og de som svarer er hun som får oss til å gapskratte av usynlige krav og forventninger til kvinner og menn i vår landsdel, han som vil bli ringt når barna er syke, og forskeren som vet mye om årsaker til at vår region fortsatt har flest kvinner i deltidsarbeid og flest menn som ikke tar ut full pappapermisjon.

I podkasten forteller Alvseike at mannen hennes sa opp jobben i Nordsjøen for at hun skulle kunne satse på sin karriere og reise land og strand rundt med sitt show, selv om de har et lite barn sammen.

Hun er kåret til Sørlandets morsomste og forlot selv en trygg jobb for å satse helt og fullt på komiker-karrieren i sitt eget selskap.

– Det er veldig gøy å vri og vende på ting og lage latter av det – og det er nok å ta av, ler hun og sikter til hvordan hun fremstiller kvinnerollen og hvordan menn får gjennomgå i showene hennes.

Men så blir hun alvorlig:

Ringer alltid mor

– Det er ekstrem fasade på alt, men det gjør noe med oss. Og den samvittigheten mange kvinner kjenner på, gjør at vi ikke slipper mennene til, for vi føler nok at vi skal ha hovedansvaret fortsatt, sier Alvseike.

Henriksen på sin side irriterer seg over at «far» ofte ikke blir ringt når det er noe med barna og skolen, helsevesen eller andre foreldre skal kontakte foresatte.

KRITISK: UiA-forsker May-Linda Magnussen er kritisk til hvordan vi konkurrer om å være «best forelder» og mener at også fulltidsarbeidende kvinner må være bevisst på hvordan de «drar opp standarden». Her med programleder Liv Ekeberg. Foto: Jakob Nordgaard

Likevel, alt er ikke svart:

– Jeg opplever at flere og flere sjefer har stor forståelse for at «livet skjer uansett», mener han og har noen gode råd til hvordan vi kan bli tydeligere i forventningene til hverandre, på jobb og på privaten.

Forsker: Konkurranse i å være god

– Fortsatt er det en betydelig høyere andel kvinner her i Agder som jobber redusert sammenlignet med landet for øvrig, forteller forsker May-Linda Magnussen.

36,6 prosent av yrkesaktive kvinner i Norge jobber deltid, mens det i Agder er hele 46,5 prosent som ikke har fulltidsjobb. Her kan du se hele statistikken.

Magnussen har forsket på familie- og arbeidsliv i et kjønnsperspektiv her på Agder i over 20 år, og mener det er mange faktorer som kan forklare hvorfor agderkvinner i større grad velger deltidsjobb. – Det blir en sånn konkurranse i å være veldig god og det er en veldig barneorientering i samfunnet, mener hun.

– Mange forskere peker på dette med intensivering av foreldreskapet og hvordan det aller mest er mor som forventes å drive et intensivt foreldreskap. Også skolen er med på å drive opp det, sier Magnussen i podkasten.

Hun mener at også fulltidsarbeidende kvinner bør være bevisst på hvordan de «drar opp standarden» og hvordan kvinner påfører hverandre skyld og skam:

– Vi er med på å drive opp noen standarder, selv om vi ikke er bevisste på at vi gjør det. Når vi prøver å være så veldig flinke, kan vi bidra til å øke den standarden. Det er fort gjort at vi gjør ting på en måte som mange andre ikke har sjans til å følge opp, sier Magnussen.