KRØLLER: Lilly Røstad (17) får jobbe i ro og fred denne morgenen. Med andre og mer levende kunder blir det fort mer prat. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Lilly lager krøller på en taus modell. Bli med inn der fremtidens frisører øver.

Arendal.NÅ kl. 08:

Denne kunden klager ikke på krøllene

Tekst og foto: Irene Hegge Guttormsen

Skoleklokka har ikke ringt ennå, men utenfor skolebygget strømmer elevene inn i de lyse, åpne gangene på Sam Eyde videregående skole.

Mens andre elever slenger seg ned på en benk i gangen, eller finner pulter og arbeidsplasser i klasserom og verksted, starter elevene på frisørlinja dagen i salongen.

De jobber bak glassvinduer, like ved skolens vestibyle.

Lilleholt er en av 12 andreårselever ved frisørstudiet. Og vil bli frisør fordi hun liker de kreative prosessene i å skape forandring.

På nabostolen sitter en klassevenninne og sminker seg.

Stemningen i salongen er rolig og lavmælt, og siden det er fredag starter elevene dagen med å øve på å vaske, klippe, stelle, flette, føne og farge hår. På hverandre, eller på et dukkehode.

Og alle som går forbi salongen, kan kikke inn på en arbeidsvillig og kreativ gjeng, gjennom de åpne vindusveggene ved skolens store vestibyle.

Mandag og tirsdag har frisørelevene teori.

Onsdag og torsdag har de åpen salong, der kunder kan bestille time. Det er gjerne ansatte og elever ved skolen som kommer, men også andre.

Da spiser elever og lærere først frokost sammen, mens de snakker om hvordan de skal løse dagens utfordringer.

Men i dag, fredag, er altså elevenes egen dag.

Dina Madelen Halvorsen blir vasket av Julia Thaule Jakobsen.

Lærer Christinn går rolig rundt og snakker med de som er i gang med dagens oppgaver.

Noe hun har gjort siden hun startet som frisørlærer på Strømsbu videregående skole i 1994.

28 år har det blitt i læreryrket – og hun kan ikke tenke seg noen annen jobb.

Christinn roser elevene, og hun roser bransjen.

– Bransjen er suveren. Den tar alltid imot – og den gjør en kjempegod jobb. Frisørene tar imot elever som vil ut i bedrift, enten det er for å prøve seg litt, eller når de skal ha lærlingplass. Det er mange flotte samarbeidspartnere, sier hun og legger til:

– Det er frisørmangel, og vi er så glade for alle som vil gå denne veien.

Emma Lilleholt drømmer om egen salong etter hvert, men først blir det lærlingtid hos Lucky frisør. Hun liker best dameklipp.

Tvedestrandsjenta er også interessert i sminke. Da går det an å ta utdanning som makeupartist i tillegg. Da kan hun jobbe med begge deler.

Man kan også ta videre studier for å bli maskør og parykkmaker, men læreren har ikke opplevd noen som ønsket det.

Det hun derimot vet, er at en del gutter drar til andre steder, for eksempel Oslo, for å ta frisørutdanning. Er det flaut å gå frisør, mens kompisene går på kjøretøylinje, eller kanskje elektro?

Vil du videre i døgnet? Gå til klokken 9.