Linda Viken Eide har sendt oss følgende:

Jeg hadde aldri trodd det skulle være så hyggelig og interessant å være i fengsel!

Sist onsdag kveld var jeg sammen med en gruppe eldre i regi av Røde Kors på besøk i det gamle fengselet i Arendal som i sommer ble omdøpt og omgjort til Fengselshotellet.

Vi ble hjertelig mottatt av daglig leder Audun Garthe som fortalte om historien til fengselet, egen historie og nå hotellet som er en unik idé i Norge. De har noe lignende i Horsens i Danmark, han skulle snart på besøk dit.

PUTER: «Du er fengslet» står det på putene i sengene i cellene. Foto: Innsendt Sideblikk

Forteller om eget liv

Garthe er en god og tillitvekkende foredragsholder som ærlig og interessant forteller om egen oppvekst med rus og vold. Han fortalte om utenforskap, forbrytelser, gjeld og hans mange fengslinger helt opp til ganske nylig.

Denne bakgrunnen sammen med Garthes personlighet gjør han til den perfekte daglige leder av hotellet. Vi fikk omvisning av rommene (24), glattceller, luftegård og den store festsalen hvor det nylig hadde vært en bursdagsfeiring.

Alle var imponerte over forvandlingen, og det vi fikk fortalt gjorde dype inntrykk.

På veggene i korridorene var det hengt opp gamle utklipp fra Agderposten, til dels dramatiske, som oppslaget: Her er «Norges verste fengsel».

Damene vi hadde med, ble svært engasjerte og stilte mange spørsmål, og for oss alle ble dette en totalt annerledes kveld med opplevelser som gjorde inntrykk.

– Forebyggende

Jeg tenker at Garthe med sin historie, sin åpenhet og sympatiske fremtreden er et must for ungdom.

Han sa han ønsket seg en medhjelper til slik at han selv kunne få mulighet til å komme rundt på skoler og fortelle. Han liker så godt arbeidet sitt, takknemlig for denne muligheten til en ny start i livet.

Vær så god lærere, bruk muligheten, dette er forebyggende.

Ungdom vil ta til seg Garthes erfaringer i livet, og han vil gjerne vise de glattcella.