For åtte år siden seilte hun rett inn i Arendals hjerte. I kveld ble det nattseilas med Tromøyferga.

Arendal.NÅ kl. 23:

Sightseeingbillett helt hjem

  • Arendal.NÅ – et hverdagsportrett av 300-årsjubilanten Arendal. 24 reportasjer fra 24 forskjellige steder. En for hver time. Dette er resultatet.

Tekst og foto: Nina Zachariassen

– Det finnes ikke en bedre måte å avslutte dagen på enn på ferga. Det er som i togreklamen; du kan sitte i fred og la tankene fly, sier Lisbeth Iversen, som like godt tar hele triangelfarten i kveld, mellom Tyholmen, Kolbjørnsvik og Færvik.

– Ferga kunne hatt enda flere stopp, for eksempel ved Bryggebyen. Det tror jeg mange ville ha satt pris på, sier Iversen.

Hun leder prosjektet Med hjerte for Arendal, der jobben hennes er å være en pådriver i kommunens utviklingsarbeid, gjennom å styrke relasjoner og initiativ mellom det offentlig, frivillige, kulturfeltet og privat næringsliv.

Sjøen skvulper lett rundt Tromøy II. Lysene fra ferga flimrer i den svarte sjøen når den anløper Tyholmen, med lydene som enhver øyboer kjenner: Den dype brummingen når ferga settes i revers, fulgt av knaking og gnissing når skroget treffer gummidekkene og brygga.

Lisbeth Iversen var bystyrepolitiker (KrF) i hjembyen Bergen fra 1999, i to perioder som byråd under arendalitt Monica Mæland (H).

Nå har det gått åtte år siden den dramatiske avskjeden, da hun ba om å tre ut av byrådet «i nåde», av hensyn til press og trusler rundt familien og henne selv.

– Da beslutningen om å flytte ble tatt som en konsekvens av den krevende situasjonen, falt valget på Tromøy, fordi vi har feriert der gjennom flere år, forteller Lisbeth Iversen.

Etter åtte år i Arendal har hun funnet seg godt til rette på Bjellandstrand.

Selv om arendalittene ikke er like spontane og entusiastiske som bergenserne, har sørlendingene vist Lisbeth verdien av å tenke seg om.

– Hvis man først bestemmer seg for noe, oppstår det veldig solide samarbeid. I Arendal opplever jeg en sterk lojalitet og at jeg har folkene i ryggen hele veien, sier Iversen.

Lisbeth Iversen er 61 år, har fire barn og to barnebarn. Ved siden av jobben, forsker hun på samskaping i samfunnsutviklingen. Hun mener det er nøkkelen også til en god jubileumsfeiring.

– Det handler om å ta i bruk de ressursene vi har rundt oss. Mennesker, bygg og arealer. Jeg tror Arendals innbyggerne sitter på de beste ideene selv, og så kan vi som er i apparatet rundt være med å tilrettelegge, sier Iversen.

Her forteller hun mer om turen hjem, husk lyd:

Lisbeth har det for travelt til å bruke ferga så ofte som hun ønsker. Hun synes vannveien hjem er vakker, i både sommersol og kveldsmørke nå om vinteren.

– Fergene representerer både historie og kystkultur i Arendal, men er også en del av den moderne infrastrukturen som gjør Arendal til et sjarmerende og attraktivt sted å bo, sier Lisbeth Iversen.

Hun går opp på dekk, hopper i land på Skilsø, snur seg, løfter hånda og vinker:

– Takk for turen! God natt!

Kolbjørn

Ferga bakker ut fra anløpet, snur, og glir igjen mot Tyholmen.

De tre venninnene Kathy Ryen, Ellen Hermansen og Marianne Nielsen skal hjem til Hisøy, etter et hyggelig julebord. I kveld har de feiret sitt lange, gode vennskap.

Å ta båt hjem er fint, sier damene, men de skulle så gjerne ønske at det var Kolbjørn som kjørte i kveld. For det hadde vært enda hyggeligere!