KRAFTRAPPORT: Hver dag mellom klokken 11.00 og 12.00 er det hektisk innspurt i arbeidet med beregninger som skal rapporteres til den nordiske kraftbørsen Nordpool, og avgjøre morgendagens strømpris. Bård Mageli må rekke fristen klokken 12.00 Foto: Tore Ellingsen

Hver dag mellom klokken 11.00 og 12.00 er det hektisk innspurt på Langbryggen i arbeidet med beregninger som skal rapporteres til den nordiske kraftbørsen Nordpool.

Arendal.NÅ klokken 11:

Bård må rekke siste frist

Tekst og foto: Tore Ellingsen

Stemningen er rolig så lenge alt går etter planen, og Bård Magelis (51) hårfine beregninger og store datamengder blir sendt til kraftbørsen Nordpool innen klokka tolv.

Men, kan Bård fortelle: Dersom noe skjærer seg i innspurten, blir det hektisk. For klokka 12.00 er Nordpools absolutt siste frist for rapportering.

Det er Arendals Fossekompani som er hovedaksjonær i det børsnoterte selskapet Volue. Og akkurat denne delen av Volue – Volue Market – som holder til fire trapper opp i bygården på Langbryggen 9, ble på 90-tallet først etablert som Markedskraft.

24/7

Her – i kontorlokalene høyt over Pollen – beregnes kraftproduksjon fra både vann, vind, kull, sol og batteri.

Foto: Tore Ellingsen

– Vi mottar værvarsler flere ganger om dagen, som hjelper oss å finne ut hvor mye kraft strømkundene trenger å kjøpe, og hvor mye kraft produsentene trenger å selge. Er det overproduksjon, finner vi mottakere for kraften. Er det for lav produksjon, ser vi etter produsenter som kan produsere mer, forklarer Mageli.

Kraftmarkedet følges 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Og når Arendal går av, tar avdelingskontoret i Århus over og følger opp gjennom natten.

– Vi har folk på jobb alle døgn i året, alle timer i døgnet. Med avdelinger i Finland, Stockholm, Århus, Oslo og Stavanger er vi også representert i Norden, forteller Bård Mageli, som leder en del av porteføljearbeidet i Volue Market.

For de 20 ansatte som jobber her på hovedkontoret, er dagens mest intense arbeidsoppgave fullført når klokka slår tolv.

Men før vi går ned i kantina, skal vi en tur helt til topps i bygården, til takterrassen.

Om utsikten over Pollen er god fra kontorvinduene, er den formidabel her oppe, hvor byfjorden, Hisøy og Galtesund åpenbarer seg.

En populær plass for luft og lunsj i en travel arbeidsdag, men på en regnfull novemberdag som dette, er det best å være inne.

Med erfaring fra restaurantbransjen, synes kjøkkensjefen det er familievennlig og fint å jobbe i kantine på dagtid.

Rundt et bord sitter fire Volue-kolleger i hyggelig prat. Maten er fortært, men lunsjen er ikke helt over.

Selv om kraftproduksjon er et av kjernetemaene i arbeidstiden, snakkes det visst like livlig om strømpriser i denne kantina som i andre kantiner.

Hermund Ulstein nesten unnskylder seg:

– Ja, faktisk akkurat nå gjorde vi det, men det er ikke så vanlig altså!

F.v.: Trygve Kloster-Jensen, Hermund Ulstein, Anne Fredriksen og Simón López

– Like god på mandag

Vanligvis, på en fredag som dette, kretser praten rundt hva kollegene skal gjøre i helga. Og stemningen er god.

– Er det fredagsstemning?

– Ja, kanskje litt, men jeg synes den er like god på mandag, jeg, sier Anne Fredriksen.

De tre andre rundt bordet, Hermund Ulsten, Trygve Kloster-Jensen og Simón López er enige.

– Vi kjenner hverandre godt og mange av oss har jobbet lenge sammen. Men vi har fått inn Trygve da, han er ganske ny, smiler Ulstein, som litt senere i dag skal feires for 25 års ansettelse!

Og Trygve, den sist ankomne, forteller at han begynte for nesten ett år siden.

– Hvordan var det å komme inn i gjengen her?

– Helt forferdelig, sier han med et utropstegn i øynene og smil om munnen, som røper at han har funnet seg godt til rette.

Vil du videre i døgnet? Gå til klokken 12.