ÅRETS NAVN: Her er kandidatene til Årets navn 2020. Foto: Diverse

Hvem bør bli årets navn?

Selv om 2020 har vært et år helt utenom det vanlige, er det likevel mange som har stått frem med en innsats som går ut over oss andre.

Kommunevarsler Ragnar Holvik vant den første Årets navn i Agderposten i 2017, og har siden fått selskap av Bevar Hoveoddens Liv Arneberg og sist, men ikke minst, Andreas Eikin i fjor, som fikk gjennom en regelendring for farten på rullestoler. Hvem vinner i år? Det vil vi gjerne at du er med og stemmer frem.

– Årets navn har tidligere ført til stort leserengasjement. Det er mange som ønsker å si sin mening, og det setter vi stor pris på, slik at Årets navn blir en anerkjennelse fra Agderpostens lesere, sier redaktør, Katrine Lia.

HYLLER ENGASJEMENT: Påtroppende sjefredaktør Katrine Lia vil hedre lesernes favoritt til Årets navn. Foto: Pål Yngve Berg

Agderposten innførte Årets navn i 2017 for å hedre mennesker fra distriktet vårt som har gått den ekstra milen, som har overrasket, markert seg spesielt, eller gjort noe ekstra for mennesker eller lokalsamfunnet.

Som tidligere år er det med en lesernes kandidat, som i år er restaurantkonge Sigmund Rose.

Menneskevennen kommer i tillegg til forslagene fra vår egen redaksjon på mennesker som har utmerket seg det siste året lokalt.

– Vi mener vi har kommet frem til 12 gode kandidater, og er spent på hvem leserne stemmer frem, sier Lia.

PS! Du kan stemme én gang per enhet hver dag frem til midnatt 27. desember.

survey services

Her er kandidatene:

Marte Olsbu Røiseland:

HISTORISK: Marte Olsbu Røiseland med 7 medaljer fra VM etter fellesstart 12,5 km kvinner under VM i skiskyting 2020 i Anterselva.Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald

Frolendingen ble historisk i italienske Antholz med sju VM-medaljer av sju mulige. Fem av disse var i tillegg av edleste valør. Fikk en del kritikk for å nedprioritere verdenscupen i forkant, men kunne definitivt le best til slutt. En makeløs prestasjon!

Sander Gorman (11):

OVERLEVDE: Minstemann Aksel (t.h.) er like høy som storebror (Sander) når han står i stolen. Tre døgn etter dramaet på Merdø og ambulansehelikopter til Kristiansand, virket gutten uberørt. Foto: Liv Ekeberg

På sensommeren ble det svært dramatisk på Merdø. Fire år gamle Aksel lå livløs i vannet. Storebror skjønte at noe var galt og fant fram utrolige krefter da han løftet sin lillebror opp til stranda. Der var Silje Kristine Liberg som umiddelbart startet med livredding. Innsatsen fra disse to var avgjørende for at Aksel er i live i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helene Rakeie:

SAMMEN I KRISEN: Kommuneoverlege Helene Rakeie og kjæresten André Matre snakket åpent ut om den hektiske tiden da koronapandemien kom til Norge. Foto: Mona Wikøren

Både rollen som mor og kjæreste ble satt på vent 12. mars. Siden den gang har hun vært navet i smittehåndteringen i Arendal og Froland. I tillegg har hun en imponerende formidlingsevne og har bidratt til at mange arendalitter og frolendinger har følt seg trygge.

Sverre Knutsen:

Pollen: - Vi lager Norges vakreste utekafé, reklamerte Sverre Knutsen i Arendal By. Foto: Liv Ekeberg

Tobarnsfaren overtok vervet som leder i Arendal By høsten 2019. Til tross for en vanskelig situasjon i 2020 har han fått stablet på beina flere spennende prosjekter. Senest sørget et spleiselag for at vi får nyte synet av undervannslys i Pollen. Knutsen har åpenbart et iboende ønske om å gjøre Arendal til en by å trives i. Det kan vi like!

Gustav (4):

UNIFORMERT: - Stopp i lovens navn, roper fire år gamle Gustav som også blåser i fløyta for å få båtførerne til å senke farten. Foto: Privat

Ved Strømmen i Nidelva kjører båtene ofte for fort, men det var det ikke alle som visste før fire år gamle Gustav stilte seg opp i politiuniform. Ikke bare fikk han mange til å kjøre saktere - og innenfor lovens grenser - men han skaffet samtidig oppmerksomhet til et tema som preget mange saker i Agderposten utover sommeren. Vi trenger flere som Gustav.

Terje Henriksen:

BISTO ITALIA: Brannmann Terje Henriksen fra Grimstad/Tvedestrand var en del av det norske teamet som bisto Italia under koronakrisen. Foto: Arild Ødegaard, DSB

Da korona-krisen herjet som verst i Italia var brannmann Terje Røer Henriksen én av 19 i et norsk team som reiste sørover. Han hadde ansvar for teamets sikkerhet. Han kom hjem med sterke historier om et virus som fremdeles preger oss. Noen måneder senere ble han med det norske kriseteamet til flyktningleiren på Lesvos. Også derfra delte han både bilder og historier som rystet oss.

Andreas Haugland Ausland:

ØNSKER ENDRING: - Habiliteringen er et lukket system som burde åpnes mer. På den måten ville kanskje flere tørre å si ifra, mener 25-åringen. Foto: Eline Storsæter

25-åringen viste stort mot da han sto frem med sin historie fra ressurssenteret han bodde på i Risør. Etter at han sto frem har bystyret i Risør flere ganger diskutert saken og arbeidsmiljøet på ressurssenteret Sandnes. Vi trenger dem som tør å stå frem om det som ikke er så enkelt å si høyt.

«Inge Steensland»:

MYE SJØ: Seilbåten med skadet skipper måtte ha bistand i Skagerrak. Foto: Redningsselskapet/RS Inge Steensland

Til alle døgnets tider og i all slags vær, finnes det en redningsskøyte klar til å hjelpe dem som trenger det på sjøen. Enten det gjelder tau i propellen, motorstopp, eller alvorlige ulykker. Men de reddende englene løftes sjelden frem i lyset, slik de fortjener. Både en dramatisk redningsaksjon under uværet i sommer og historien til Kristian Andersen som ble reddet etter en båtkollisjon, viser viktigheten av disse sjøens reddende engler.

Jan Fasting:

MANNEN BAK: Jan Fasting står bak flere kreative prosjekter, blant annet Canvas Hove. Foto: Elisabeth Grosvold

Gjennom flere år som sikkerhetsansvarlig i 71 grader nord har Jan Fasting vist en egen evne til å se muligheter der andre ser hindringer. Han er glad i Arendal og snakker gjerne byen frem. Han var sentral da Mesternes Mester valgte Arendal i år. Han har bygd opp glamping som begrep, sist gjennom etableringen av Canvas Hove. Til tross for motstanden, vil han at naturen han er så glad i skal brukes og vises frem. Det er synlig i 25 km stisykkelnettverk rett på utsiden i Arendal.

Raylee Charlotte Kristiansen:

POPULÆR: Raylee vinner fans både på Spotify og gjennom TV-skjermen. Foto: NTB scanpix

Artisten fra Arendal har de siste årene blitt stadig mer synlig. I 2020 klatret hun opp til topp fire under Melodi Grand Prix-finalen og hun har opptrådt på Maskorama, for å trekke frem noen ferske høydepunkter. Den unge artisten engasjerer mange unge og fremstår som en forbilde fra Arendal.

Renholderne v/Jurgita Apolskiene og Esterlita Thorstensen:

VIKTIGE: Jurgita Apolskiene og Esterlita Thorstensen vasker inne på legevakten Foto: Anne Gro Ballestad

De er ikke alltid like synlige. Men spesielt under pandemien har renholderne vært essensielle arbeidere som har bidratt til at både kritiske funksjoner som legevaktens teststasjon og andre institusjoner har kunnet holde åpent. Hverdagshelter i ordets rette forstand.

Lesernes kandidat: Sigmund Rose

MATHELTEN: Sigmund Rose på Castelle lager mat som han sykler bort til Kirkens Bymisjon og T5 på Teaterplassen flere ganger daglig. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Da korona-pandemien stengte ned alle restaurantene til Rose, brukte han tid og penger på å lage mat til T5-senteret. Han har et stort hjerte for dem som faller utenfor og prøver så langt han kan å ta vare på sine ansatte i vanskelige tider.