For egen del har jeg fjelltur-sjekkliste. Og den aller mest geniale, er rett-før-avreise-listen. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Her avslører jeg min mest geniale liste

FÅ TING GJORT MED ANNA STINA

Den følelsen. Når du har glemt noe viktig og får høre det av partneren, sønn eller mor, og det med gjenklang i ørene.

Jeg skal definitivt lage meg en sjekkliste til neste gang, sier jeg til meg selv, dette gidder jeg ikke å oppleve igjen. Eller som David Allen sier: En sjekkliste oppstår på bakgrunn av en kraftig dårlig tilbakemelding.

Å glemme er menneskelig, og ja, det skjer meg fortsatt, men heldigvis mindre og mindre. Sjekklister er et genialt verktøy som hjelper meg med mindre stress og mer ro. Sjekklister er latskap satt i system. Hver ting i livet som gjentar seg, og som ikke går på autopilot, er en gyllen mulighet til å lage en sjekkliste. Jo færre bidrag til stadige frustrasjoner over glippa ting, desto bedre.

Hvilke lister kan det være snakk om, er opp til deg.

Er du mye på reise, eller kanskje heller var, i disse tider, kan det være lurt å ha en liste med standard ting du alltid må huske å pakke. Har du glemt passet en gang, vet du hvor mye akutt stress det gir. En sjekkliste er født i en fei.

For egen del har jeg fjelltur-sjekkliste. Jeg elsker å gå i fjellet og lagde opp til tre forskjellige fjelltur-lister for korte og lange, for kalde eller varme turer, men det ble for tungvint. Nå er jeg tilbake på en grunnliste som tilpasses individuelt for hver fjelltur, og i god tid.

Og da kommer et lite tips til: Legg inn en påminnelse i kalenderen om å se over sjekklisten én til to uker før tur, så har du mulighet til å fange opp det du mangler i ro og fred, og ikke med overopphetet hode og høyt blodtrykk, lav irritasjonsterskel og høy stemme, noe som særlig kan inntreffe siste døgnet før avreise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den mest geniale listen jeg sverger til, er min rett før avreise-liste. Der står alle tingene jeg ikke kan få gjort ferdig kvelden før, men som må gjøres omtrent i det jeg går ut døra: Ta ut søpla, sjekk kjøleskapet for mat som må med, huske lader, skru av lys og sørge for nok kattemat i skålene og nøkkel til naboen.

Mens vi er inne på ut døra. Hvordan er det med barna eller ungdommene i huset? Husker de alt de skal ha med seg til skoledagene? Ikke mine heller. Jeg skal ikke si at det er lett å få dem til å bruke denne listen, men her er et hett tips:

Lag en tilpasset skoledags-liste. Først og fremst må dere kartlegge hvilke ting de glemmer. Er det niste, gymtøy eller skolebøker? Når det er kartlagt, kan det lages en enkel ukeoversikt. Den henges godt synlig, og det er det som er cluet. De må nærmest snuble i listen, så de er nødt til å se den. Da kan de være late og tenke minst mulig, samtidig som de husker mest mulig. Prøv å selge det inn som latskap satt i system – kanskje dine ungdommer biter bedre på det enn mine.

En viktig ting er at de må få ros – masse ros – de dagene de husker tingene. Og de dagene de glemmer, men de kommer på at de har glemt, skal de få ros for at de kom på at de hadde glemt det. Årsaken er at hvis de skal endre seg, gjør de det når de føler seg bra, ikke når de føler seg dårlige fordi noe glipper. Setningen og teorien er hentet rett fra pensum i min Tiny Habits-sertifisering.

Mine barn, som nå er ungdommer, har brukt sjekkliste når de skal dra til og fra pappaen sin. Det vil si at dattera mi har laget sjekkliste, og broren har snik-kikket på den. Latskap satt i system for datter og enda mer latskap satt i system for sønnen. Og jeg som mor trenger ikke å tenke på hva de skal ha med seg fram og tilbake lenger. Det ordner de selv, og det gir latskap for meg. Herlig latskap.

Er barna små og de ikke pakker egne saker, kan en sjekkliste mellom foreldrene spare mye irritasjon og frustrasjon, kanskje til og med krangling. Kanskje slipper dere å glemme parkdressen, regntøyet eller eventuelt badetøyet som ligger igjen hos far når det trengs som mest hos mor. En ekstra leveranse midt i en travel dag gir ikke akkurat godt samarbeidsklima, så her kan mye spares, både for ekser, y-er og ikke minst, men viktigst, barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På arbeid er det kanskje behov for en sjekkliste for starten eller slutten av arbeidsdagen, ved ukestart eller månedsslutt? Alt som glemmes og ikke går på autopilot, og som du kan legge inn på en liste, kan øke produktivitetsskalaen et stort hakk. Den kjærkomne bivirkningen er kontroll og oversikt og mindre stress.

Er du hytteeier, kan en til og en fra hytta-sjekkliste være aktuell. Kanskje en liste som fanger opp det du trenger å handle inn til neste gang? Eller vil du innarbeide en vane om å ta bilde av det du har i skapene på hytta rett før avreise? Lager du handleliste til neste hyttetur mens du sitter hjemme, slipper du å klø deg i hodet og lure på om det var olivenolje der eller ikke … Og hvordan var det med stearinlys og fyrstikker igjen?

En GTD-kollega av meg har til og med en «sjekk-pose». Et fast sted der alt legges av det som skal med til hytta neste gang.

Kan du ha nytte av noe av dette, mon tro? Selv har jeg sjekklister i lange baner. Jeg åpner dem når jeg trenger dem, og ser over hva jeg skal huske å pakke eller gjøre. Jeg justerer etter hvert som jeg kommer på nye ting som skal med, eller noe som kan fjernes. Jeg slipper å tenke og kan komme kjapt i gang med det mest nødvendige, med lavere blodtrykk og mindre stress. Latskap satt i system og betraktelig færre dårlige tilbakemeldinger. Livet er ikke det verste man har, om litt er ny sjekkliste klar.

God helg, folkens, med eller uten sjekklister.

ANNA STINA NÆSS

Bosatt i Risør, mor til to ungdommer.

Har en godt og blandet utdanning og jobb-bakgrunn innen kunst, prosjektledelse og ledelse.

Som fast spaltist formidler hun tips knyttet til personlig produktivitet, stressmestring og vaneendring.

Driver enkeltmannsforetaket Kultnaess, er sertifisert GTD-Instruktør i produktivNorge AS og sertifisert Tiny Habits Coach.

Getting Things Done (GTD) er en metodikk for personlig produktivitet.

Tiny Habits er en metodikk for å legge til nye vaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SPALTIST: Anna Stina Næss. Foto: Privat
Les også
Få feriefølelsen hver uke -hjemme hos deg selv
Les også
Poenget med engang/kanskje-listen er helt genial
Les også
Innboksene er fulle, rubbel og bit er samla, men hva nå?
Les også
Det viktigste du trenger er en innboks
Les også
Når alt er i den upålitelige hjernen
Les også
Få ting gjort med Anna Stina: Ikke «anta» at tøyet er lagt til vask