Kanin: Koko er 6 år. Foto: privat

Dyrlegene: Hoppende glade seniorer

Kaniner er et vanlig kjæledyr, men bevisstheten rundt forebyggende helsearbeid henger etter i forhold til det vi ser hos hunder, og til dels katter.

Kaniner kan fint bli 10-12 år gamle, og regnes som seniorer fra syv års alder. Dverg og gigant-raser har kortere forventet levetid, og regnes derfor også som seniorer fra tidligere.

Fremskritt innen medisin og forebyggende helsearbeid, gjør at forventet levetid øker hos kjæledyrene våre, akkurat slik den kjør hos mennesker.

Sist uke var det den internasjonale «Rabbit Awareness Week». Denne begivenheten har blitt til for å øke både fokuset og kunnskapen omkring kaninhelse. Akkurat som hos mennesker, ligger mye av nøkkelen til en sund alderdom i det grunnlaget man setter fra tidligere i livet, samt muligheten til å oppdage og behandle eventuell sykdom så tidlig som mulig.

Vanskelig kroppspråk

Siden kaniner er byttedyr, er de veldig vanskelige å lese kroppsspråket til. Mens et menneske ganske lett forstår kroppsspråket til en hund, må man vite en del om kaniner for å kunne forstå kroppsspråket deres.

Hvordan kan man se om en kanin er fornøyd og glad?

En tilfreds kanin vil slappe godt av, og man vil kunne se at du for eksempel kan strekke seg helt ut og slappe av i kroppen når de sover. Tilfredse kaniner er også aktive og nysgjerrige når de er våkne. De ønsker å hoppe rundt og bevege seg og utforske nye ting i omgivelsene sine. Kaniner er i tillegg sosiale, og bør ikke bo alene uten en venn.

Så hvordan kan du se om noe er i veien?

Stressede kaniner legger ofte ørene flatt langs hodet. Dersom kroppen blir anspent og gjerne oppkneppet, eller trykker seg ned mot underlaget, er det et tegn på at kaninen din forsøker å «gjemme seg». Det er en adferd man ser når den føler seg utsatt og stresset, enten fordi den føler seg syk eller fordi den av en annen grunn er redd for noe i omgivelsene.

Gnisse tenner

Dersom kaninen blir roligere, og mindre utforskende eller aktiv, er det også et vanlig tegn på sykdom. Det samme kan man se på den ellers så aktive lille nesen. Dersom den slutter å bevege seg, bør man være på vakt.

Når kaniner føler seg truet kan de trampe hardt med bakbeina. Driver kaninen din mye med dette, er det er tegn på stress.

Kaniner kan også gnisse tenner som tegn på sykdom og ubehag. Tennene til kaniner har frembrudd hele livet, og er en vanlig årsak til sykdom. Dersom kaninen endrer matlyst, får dårlig ånde, begynner å tygge annerledes, får forvokste tenner eller stadig er våt i pelsen omkring munnen, må dette tilsees raskt.

En kanin som ikke spiser er en akuttpasient. Til forskjell fra mennesker og mange av våre andre vanlige kjæledyr, tåler ikke kaniner faste. Kaniner er planteetere, og tarmsystemet stopper opp dersom det ikke kontinuerlig får tilført mat. Slik stase i tarmen er veldig farlig for kaniner. Man må følge med på at kaniner spiser rikelig med grovfor. Med det menes høy eller gress, kraftfor er så å si ikke nødvendig, og for mye kraftfor er veldig skadelig for tarmen og helsen. I andre enden bør man følge med på at avføringen ikke endrer seg i mengde eller utseende. Med jevne mellomrom vil det komme litt myk og slimete avføring, som kaninen skal spise i seg. Dette er helt normalt, og veldig viktig for kaninens helse, og tarmsystemets funksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alderdomstegn

Eldre kaniner kan etter hvert begynne å vise subtile tegn på for eksempel slitasjegikt. Det vil ofte være endret aktivitetsnivå eller at de for eksempel viser et stresset kroppsspråk på grunn av smerter. De kan utvikle problemer med forstoppelse eller problemer med å tisse. Kaniner kan ofte få slike problemer i hofter, knær og haseledd. Et vanlig problemområde er også ryggen.

Det er ekstrem kraft i avsparket til en kanin. Det er derfor viktig at kaninens rumpe støttes godt når man plukker dem opp. Hvis man løfter opp en kanin, og den skulle finne på å sparke ifra i luften, er det ikke helt uvanlig at de kan pådra seg skader på ryggraden, også faktisk brudd på ryggen. Slike skader kan gå ganske upåaktet hen helt til kaninen begynner å bli gammel, og skadene melder seg.

SØTE: Kaninen Koko (til høyre) er 6 år. Foto: privat

Kaniner som har smerter eller problemer med muskler og skjelett, vil lett kunne få stopp i fordøyelsen, som er farlig og alvorlig. De vil også lettere utvikle problemer i urinsystemet, som både urinstein og nyrestein.

Et annet tegn på muskel og skjelett problemer hos senior-kaniner er at pelsen virker uflidd, at de får problemer med å spise den litt klissete avføringen, slik at den setter seg fast i bakparten, at de får sår under potene og at ørene virker skittene. Kaniner benytter bakbeina til å stelle ørene sine. Har de problemer med å bevege seg, vil ørene og pelsen plutselig kunne se veldig stusselig ut.

Kaniner og kreft

Eldre kaniner er mere utsatte for kreft, slik det også er hos andre dyr og mennesker. En stor andel (50-80%) av hunnkaniner som ikke fjerner livmoren, slik det anbefales, vil utvikle livmorkreft. Blodig utflod fra bakparten og vekttap er andre tegn på slik kreft. I tillegg kan symptomene melde seg etter at kreften har spredt seg til for eksempel lungene, med problemer med å puste.

Så hva kan man gjøre dersom senioren får problemer. Det første vi som dyrleger gjør er å forsøke å skaffe en oversikt over underliggende årsak. Selv om det innlysende problemet for eksempel kan være en urinstein, gjentagende forstoppelse eller øreinfeksjoner som ikke gir seg, kan det ligge andre mer subtile problemer til grunn. Dyrlegen vil kunne gjøre en klinisk undersøkelse for å forsøke å avdekke for eksempel leddsmerter som underliggende årsak.

Når man har en diagnose, går det også an å vite noe om sannsynligheten for om kaninen kan behandles helt frisk, om den kan leve et godt liv videre på behandling, eller om sykdommen ikke er forenelig med god dyrevelferd, og kaninen bør få slippe. Det er for eksempel ganske vanlig å støtte seg til røntgenbilder og blod og urinprøver for å kunne gi eiere gode svar.

Hva med trappene?

Det finnes få medikamenter som er godkjent og laget til kaniner, men det finnes likevel studier som vi kan benytte for å hjelpe disse seniorene. I tillegg tar man tak i andre ting som for eksempel hvilket underlag kaninen beveger seg på, diett, i hvilken høyde de tilbys maten fra og tilrettelegging av miljøet.

En kanin kan for eksempel ikke ha mye problemer med å bevege seg og hoppe rundt på en etasje, men ha problemer med et to-etasjes hus. Enkelte medisinske tilstander som noen hjerteproblemer og nyreproblemer er også typiske senior-problemer, som behandles medikamentelt i mange tilfeller.

Kanin: Koko er 6 år. Foto: privat

Det kan i tillegg være fint å være klar over at seniorer kan både få sviktende syn og hørsel. Det er da vist at de støtter seg til kompisen sin, og bruker den som «ledsager». Dette må man ta hensyn til dersom man tar bort dyr i en flokk.

Mange av våre andre pasienter ser vi minst en gang i året, til vaksine. Da oppdages mye at sykdommene og muliggjør behandling så dyrene kan få en god alderdom. Kaniner har ikke slike årlige helsesjekker. Det gjør at eiere må sette seg mer inn i sykdomstegn, og ha lavere terskel for å be om en sjekk dersom man ser avvik fra normalen hos kaninen sin.

Det er den beste måten å sikre en hoppende god alderdom for dine kaniner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.