Agderposten

Kultur

Stjernefotograf: – Jeg vil få fram verdigheten deres, at det finnes håp

Stjernefotograf: – Jeg vil få fram verdigheten deres, at det finnes håp

– Kanskje vi skulle sendt noen russekull til Nepal og latt dem leve sammen med disse barna en uke?

annonse

Det er stjernefotograf Morten Krogvold som spør i telefonen. Han venter ikke på svar.

– Jeg har reist i over 70 land, mange av dem svært fattige, derfor tåler jeg ikke klaging, skjønner du. Men vi har russ som reiser til Hellas for å slåss, uten en eneste grunn til å banke opp noen! I Norge er det virkelig ikke veldig mye å klage på, fortsetter han, på inn- og utpust:

– Jeg satt i en taxi i Wien i fjor, og hørte et radioprogram der de snakket om Utopia Norge, landet i verden med den rikeste arbeiderklassen og den største middelklassen. Som setter av oljepenger i fond og har gratis skole og helsevesen. Så sitter jeg i en drosje i Oslo i sommer, og sjåføren sier: Folk klager mer og mer! Det er en sutrekultur her som er helt motbydelig!

Morten Krogvold - SVAKSYNTE De tre søsknene Bhagwati er alle født svaksynte. Hadde de bodd i Norge, ville en enkel laseroperasjon gitt dem synet, men i Nepal er det ingen til å betale for en slik operasjon.

SVAKSYNTE: De tre søsknene Bhagwati er alle født svaksynte. Hadde de bodd i Norge, ville en enkel laseroperasjon gitt dem synet, men i Nepal er det ingen til å betale for en slik operasjon.Foto: Morten Krogvold

annonse

Stemmen er mild og lavmælt, men han har snakket seg varm, engasjementet vipper opp i toppen av skalaen. Det er da han sier, spontant:

– Så hører jeg på radioen i dag om norske russ som er på fylla i Hellas og planlegger slåsskamper, uten å ha noe å slåss for en gang. Kanskje vi burde sende dem til disse barna en uke?!

Ingen flue-i-øyet-fotograf

På oppdrag for Plan Norge reiste Krogvold i fjor rundt i Nepal og fotograferte handikappede barn. Fra mandag til fredag kan vi se 20 av hans sterke barneportretter i andre etasje på Arendal bibliotek.

Morten Krogvold - YAM I et av verdens fattigste land, havner barn med funksjonsnedsettelser ofte bakerst i køen for helsehjelp og skoleplass. Dette er Yam.

YAM: I et av verdens fattigste land, havner barn med funksjonsnedsettelser ofte bakerst i køen for helsehjelp og skoleplass. Dette er Yam.Foto: Morten Krogvold

– Det har vært viktig for meg å få frem verdigheten disse unge menneskene har. Jeg er ikke en flue-i-øynene-fotograf. Jeg vil tvert imot prøve å få frem stoltheten. At det finnes et håp inne i hodene deres, forteller Krogvold, og beskriver noen av barna han møtte:

annonse

Jenta i den gule T-skjorta

16 år unge Sabita er slående vakker. Men når blikket ditt går fra ansiktet og nedover, oppdager du det: Hun mangler begge underarmene.

MORTEN KROGVOLD - BRENT Sabita (16) var født funksjonsfrisk. – En dag kom hun borti ledninger med strøm, og på ett sekund ble livet hennes fo randret for alltid. Men hun sier «sånt skjer. Jeg må leve med det,» forteller fotografen.

BRENT: Sabita (16) var født funksjonsfrisk. – En dag kom hun borti ledninger med strøm, og på ett sekund ble livet hennes fo randret for alltid. Men hun sier «sånt skjer. Jeg må leve med det,» forteller fotografen.Foto: MORTEN KROGVOLD

– Sabita var født funksjonsfrisk. En dag tok hun på et gjerde med strøm. Begge armene brant og måtte amputeres. Sabita sa til meg: «Sånn er det, det er ikke noe å gjøre ved». Livet går videre.» Det var så sterkt å oppleve hvordan disse barna taklet sin situasjon. Sabita og ei døv jente jeg også fotograferte, Binita, hadde begge så vanvittig trøkk, sier Krogvold.

– Da jeg hadde fotografert henne, satt hun seg bakpå vespaen til en gutt og kjørte av gårde. Begge disse er lynende intelligente, og jeg håper læreren deres har rett i at de vil klare seg godt. Men handikappede jenter er også mye mer utsatt for misbruk og voldtekt, legger han til.

annonse

Vil være som alle andre

Korte tekster følger portrettene på veggen. Et i svart-hvitt viser to venninner som sitter tett sammen:

– Vi vil være som alle andre. Folk lar oss ikke få gå inn i templene eller være med på en fest, sier Laxmi (12), som har albinisme. Moren hennes forteller at hun blir spurt om hvilken forbrytelse hun har gjort som fikk et slikt barn.

Se dette bildet i full størrelse
Morten Krogvold - LYNSKARP – Binita er døv, men har så mye «trøkk» i seg og er lynende intelligent, så hun vil klare seg godt, mente læreren, forteller Krogvold.

LYNSKARP: – Binita er døv, men har så mye «trøkk» i seg og er lynende intelligent, så hun vil klare seg godt, mente læreren, forteller Krogvold.Foto: Morten Krogvold

Se dette bildet i full størrelse
Morten Krogvold - BLIND Ett av ti bilder fra utstillingen i Arendal bibliotek denne uka som viser barn med funksjonsnedsettelse som Morten Krogvold tok for Plan Norge.

BLIND: Ett av ti bilder fra utstillingen i Arendal bibliotek denne uka som viser barn med funksjonsnedsettelse som Morten Krogvold tok for Plan Norge.Foto: Morten Krogvold

– I et av verdens fattigste land finnes det ikke noe sikkerhetsnett for barn som blir syke eller handikappet. De blir ofte satt på gata hvis familien ikke har råd til å ta seg av dem.

– Globale studier anslår at disse barna har tre til fire ganger større sjanse for å bli utsatt for vold enn andre barn. Barn med funksjonsnedsettelser havner også mange steder sist i køen for helsetjenester og utdanning, forteller Siv Meisingseth, kommunikasjonssjef i Plan International Norge.

Se dette bildet i full størrelse
Morten Krogvold - ALBINO De to jentene har albinisme og fortalte Plan Norge om utstøtelse. På utstilligen i Arendal bibliotek denne uka er korte tekster fra møtene med barna montert sammen med de ti portrettene.

ALBINO: De to jentene har albinisme og fortalte Plan Norge om utstøtelse. På utstilligen i Arendal bibliotek denne uka er korte tekster fra møtene med barna montert sammen med de ti portrettene.Foto: Morten Krogvold

Inkluderende utdanning

Krogvold-utstillingen #Includeme i andre etasjen i Arendal bibliotek er en del av Arendalsuka og Plan Norges debatt tirsdag på No. 9 Kaffe & Platebar. Der er temaet inkluderende utdanning som en prioritert del av utviklingspolitikken.

I panelet vil blant andre utviklingsminister Nikolai Astrup, leder av forsvars- og utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt, tidligere utviklingsminister og generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, samt forbundsleder i organisasjonen Unge funksjonshemmede sitte.

liek@agderposten.no

annonse