INNI GRUVA: Alle som skal inn i gruva går i følge med en guide, og får låne hjelm og lommelykt. - Gruvegangen er godt sikret og tilrettelagt for alle, ifølge museet. Foto: Fredrik Dale, Næs jernvernsmuseum

Skal sprenge fjell i gruve på familiedagen

Søndag kan du både sprenge fjell i en gammel gruve, støpe tinnsoldater og teste veteranbuss.

– Søndag inviterer vi til familiesøndag. Det blir omvisninger og aktiviteter både i Solberg gruve og på Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand. I tillegg får du en kjempefin tur med veteranbuss mellom jernverksmuseet og gruva.

Det skriver Helle Urfjell Lofstad, som er fagkonsulent ved Næs Jernverksmuseum

På arrangementsdagen er det oppmøte på museet.

– Transportetappen tur/retur Solberg gruve går i en gammel og flott veteranbuss. Østre Agder veteranbussklubb stiller opp med sin gamle Scania 76, en 1967-modell.

Solberg gruve

– I Solberg gruve forteller vi gruvas historie, leter etter jernmalm i den hundre meter lange gruvegangen og vi fyrer med ved for å sprenge i fjellet.

– Alle som skal inn i gruva går i følge med en guide, og du får låne hjelm og lommelykt. Gruvegangen er godt sikret og tilrettelagt for alle.

SER NEDI: Masovnskransen inne på museet. Foto: Elisabeth Høiby

Ved gruva kan du også forvente en kraftig salutt!

Næs Jernverksmuseum

På jernverksmuseet tar vi imot deg ved bussen og tilbyr film og omvisning på museet. Her kan du også støpe tinnfigurer, få demonstrert hammermodellen og, ikke minst, ta en matbit. I museumsbutikken er det salg av mat, is og drikke.

Tinnsoldat og modelltog

For å få plass på bussen ber vi om forhåndspåmelding til resepsjonen ved Næs Jernverksmuseum, tlf: 96 01 33 84, mellom kl. 11.00 og 16.00. Oppgi navn og antall personer du melder på. Ved påmelding får du beskjed om hvilket tidspunkt bussen du skal med har avgang.

Oppmøte på Næs Jernverksmuseum med registrering og skyttelbuss til Solberg gruve. Det kan bli noe venting, så vær med på en aktivitet eller slapp av i det forhåpentligvis fine været.

Man kan også støpe sine egne tinnfigurer, og se museets modelljernbane i den store industrihallen.

Dette altså ifølge Helle Urfjell Lofstad.