Med gamle sjøkart, blomsterhaver og klippfisk på menyen

Lyngørfjorden Kystkultursenter satser på foredragsholdere med lang fartstid og sterkt innhold – et «groovy» sommerprogram, men med visse korona-begrensninger

Skuteminne: Drivende krefter som ønsker velkommen. Bente Klingenberg og Tore Bjørn-Hansen i Lyngørfjorden Kystkultursenter og Lingard Skuteminne ser fram til sommerens aktiviteter. Foto: Harald Pettersen

Det er like før sjøsetting av sommerens arrangementer i Lyngørfjorden kystkultursenter og Lingard Skuteminne på Gjeving.

I en periode har senteret hatt søndagsåpent, men fra 21. juni blir det «go ahead» og fullt trøkk hver dag mellom kl. 1100 og 1700. Også̊ med guidede omvisninger. I sommer serveres kåserier og foredrag hver onsdag og et par på høsten (tom. høstferien).

Først ut av startgropen blir Lingard Skuteminne himself, Tore Bjørn-Hansen den 24. juni. En nyhet av året er museets anselige samling av gamle kart og særlig sjøkart som vil legges ut på berøringsskjerm. Tore vil både vise og kåsere rundt dette og ta for seg utviklingen kartene gjennomgikk i glansperioden 1475 til 1720.

– De eldste kartene er praktfulle kunstverk og en interessant innfallsvinkel til morsomme historier, sier Tore. Og han legger til at mye av antikkens kunnskaper gikk i glemmeboken under middelalderen, men renessansen, trykkekunsten og de store oppdagelsene fremskyndet utviklingen, slik at vi fikk de flotte kartene som vi har og kan vise fram her på Skuteminnet.

Hylland-Eriksen og Alnæs

I midten av juli får senteret besøk av Thomas Hylland-Eriksen. Professoren i sosialantropologi vil ta for seg historien om vår kystkultur – som «den glemte del av kulturarven». Senere i juli kommer forfatteren og historikeren Karsten Alnæs. Han vil kåsere om klippfisken, både som eksportartikkel og som en viktig del av kosten om bord i seilskipene. Og det faktum at det var klippfiskproduksjon også̊ i området Risør – Arendal.

I tillegg serverer senteret innslag av lokale kåsører, om både kjente og ukjente sider ved vår maritime historie, i nasjonal og lokal sammenheng.

Alle aktivitetene vil annonseres kontinuerlig på senterets hjemmeside. Et håp er det også̊ å gjøre opptak av enkelte foredrag, for senere å legge dem ut på hjemmesiden.

NYTT: Nytt av året blir presentasjon av gamle sjøkart, som vises i en ny avdeling og som Tore Bjørn-Hansen vil kåsere om 24. juni. Foto: Harald Pettersen

Korona-situasjonen

Koronaen har ført til en del usikkerhet rundt sommerens arrangementer.

– Selvsagt ønsker vi så mange som mulig til både utstilling og omvisninger. Også̊ grupper, sier Bente Klingenberg. Men hun legger til at blir gruppene over 15 personer, må̊ dette meldes fra om på forhånd. Når det gjelder foredragene er det begrenset med plasser, og vi må̊ nok prioritere vennene våre. Vi får se det hele litt an, sier Bente som også̊ legger til at i forbindelse med onsdags-foredragene vil vi invitere til samling med kaffe og vafler en time før foredragene begynner kl. 18.00.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til alle foredragene må̊ vi ha forhåndspåmelding, understreker hun.

Lyngørfjorden Kystkultursenter åpnet i fjor. Senteret er maritimt beliggende på Gjeving og bare 4–5 kabellengder unna Lyngør – en av Norges største og mest betydningsfulle uthavner og i 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted.

Senteret stenger for daglige omvisninger 9. august. Det holder søndagsåpent helt til og med høstferien i oktober.

Artikkelen er innsendt av Harald Pettersen