annonse

Livsfarlig å gå fra barndom til morsrollen

HARDT
HARDT: – Det er hardt å ta vare på et barn når du selv er et barn. Jeg må ta vare på mine barn og min mann samtidig, det er ingen tid igjen til meg, sier en av jentene som er portrettert i utstillingen som nå vises i Arendal bibliotek. Hvert år føder over 2 millioner jenter barn før de har fylt 15 år. Hva gjør norske myndigheter for å sikre jenter deres rettigheter til utdanning, helse og beskyttelse fra vold, spurte Plan Norge og Norad da et panel debatterte på utstillingsåpningen mandag. (Foto: )
SLITEN
SLITEN: – Det er vanskelig å ta vare på et barn når man selv er et barn, sier Amira (15) som holder sin baby. Hun er også mor til en 1-åring. (Foto: )
PANELET
PANELET: Laila Bokhari, Bård Vegar Solhjell, Pernille Fenger, Kjell Erik Øie og Jarle Tollaksen. Debattleder Eva Bratholm. (Foto: I.E. NIPEDAL)
DIGITALT
DIGITALT: En prisbelønt fotograf reiste rundt i seks land. På nettsiden childmothers.org kan man se og lese mer om jentenes historier. (Foto: )
Mulenga
Mulenga: Hun var 13 år og visste ikke hvordan barn blir til og skjønte ikke at hun var gravid. (Foto: )
MORMOR
MORMOR: Ved bildene står små historier om jentenes liv. (Foto: )
TREDJE
TREDJE: Rabeya (16) fra Bangladesh ble gift med Jalal (30) da hun var 13. Hun har vært gravid tre ganger, men bare ett av barna har overlevd. (Foto: )
Janet
Janet: Hun er 15 år og bor med baby Manuel i et kriminelt belastet distrikt i Columbia, men hun er med i et program for unge mødre. (Foto: )
: (Foto: )

Hver dag går 5.500 jenter direkte fra barndom til morsrollen – ofte mot sin vilje og med døden til følge. Denne uka er det norgespremiere i Arendal på en utstilling med tema barnemødre.

Liv Ekeberg

Med verdighet og stolthet ser de i kameraet. Men armene som holder rundt babyen er slanke barnearmer. De er ikke søstre, de er mødre. Jenter i 14-15-årsaderen som mot sin vilje har fått foreldrerollen – med fare for å miste livet, og med store konsekvenser for fremtiden.

Barn som føder barn

– Hvert år føder rundt to millioner jenter barn før de har fylt 15 år. Graviditet hos svært unge jenter medfører høy risiko for komplikasjoner under graviditet og fødsel, forteller Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge, som deltok i en samtale på Arendal bibliotek mandag ettermiddag.

PANELET
PANELET: Laila Bokhari, Bård Vegar Solhjell, Pernille Fenger, Kjell Erik Øie og Jarle Tollaksen. Debattleder Eva Bratholm. Foto: I.E. NIPEDAL

Arendals-premiere

– Utstillingen skal til Oslo på nyåret, men vi valgte å ha norgespremieren her under Arendalsuka, sier kommunikasjonssjef Siv Meisingseth til Agderposten.

Utstillingen heter #childmothers og er et initiativ fra Plan International i samarbeid med FNs befolkningsfond.

– Et helt forferdelig tall

Den prisvinnende nederlandske fotografen Pieter ten Hoopen reiste rundt i seks land og møtte jenter som var fra 13–15 år da de ble mødre.

Faktum er at svangerskap og fødsel utsetter unge jenter for stor fare. Ufattelige 70.000 jenter dør hvert eneste år av slike komplikasjoner. Plan jobber for å øke bevisstheten omkring dette.

– Et helt forferdelig høyt antall, og vi i Plan jobber for å få slutt på barneekteskap og fødsler i ung alder, sier Meisingseth.

– Vi ser jo at de som blir offer for barneekteskap, mister skolegang, et verdig yrkesliv og at kroppen ofte blir ødelagt, fordi den er ikke klar for å føde. Vi mener at utdanning og å få mennene i disse landene mer på banen, er veien å gå for å få bukt med barneekteskap og altfor tidlig svangerskap.

De 12 sterke portrettene som vises i Arendal bibliotek denne uka, gir oss innblikk i hvordan jentene ble gravide, hvordan livet deres er nå og hva de tenker om sin situasjon.

Sterke skjebner

– Vi er veldig stolte av å være det første stedet i Norge hvor deler av denne utstillingen blir vist, og det passer jo fantastisk flott at dette er akkurat under Arendalsuka, hvor mange har anledning til å se den, sier leder av arrangementer ved Arendal bibliotek, Solveig Oddan Holt, til Agderposten.

liek@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.