FOLKSOMT: Bilde fra Pollen da kong Haakon besøkte Arendal 30. august 1945. Foto: Dannevig/Kuben

Kongen inntar biblioteket

Lyst til å se lokale bilder fra krigen og frigjøringen? Nå kommer utstillingen, ett år etter planen.

MANGE BILDER: Asbjørn Ribe, Jan Lillevik og Svein Svenningsen fra Arendal og Hisøy historielag. Alle historielagene i Arendal og omegn har samarbeidet om prosjektet. Foto: Arendal bibliotek

Lørdag 8. mai åpner en helt spesiell utstilling på Arendal bibliotek.

Gjennom 40 ulike bilder gir historielagene i Arendal og omegn oss en speiling av de fem okkupasjonsårene fra vårt distrikt.

I HARDTRENING: Dette bildet er tatt fra en seksukers skyteopplæring på Uglebu i Myra før krigen. Foto: Arendal bibliotek

Arbeidet bak utstillingen har vært en omstendelig prosess, men takket være de lokale historielagene, deres drivkraft, deres gode samarbeid, og ikke minst deres økonomiske spleiselag, så har denne utstillingen kommet i stand.

KONGEBESØK: Kong Haakon ble hyllet i Arendal 30. august 1945. Foto: Dannevig/Kuben

Nøyaktig et år forsinket.

RIGGING: En møysommelig prosess. Foto: Arendal bibliotek

Sterk utstilling

– Dette er på en måte en fortsettelse fra i fjor da alt plutselig ble lagt på is grunnet korona, sier Svein Svenningsen, som denne uken var med på å sette opp utstillingen på biblioteket, sammen med Asbjørn Ribe og Jan Lillevik.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, og opphenget blir møysommelig planlagt.

– Utstillingen skal jo gi et speilbilde av de fem åra under okkupasjonene, så her er rekkefølgen viktig, presiserer Svenningsen videre.

Viktig epoke

Det hele starter med et bilde fra en skytetrening fra Uglebu, der arendalitter var tatt ut for å være med på seks ukers opplæring før krigen kom til Arendal. Det er bilder av sykehuset og fra Televerket som ble tatt tidlig.

– Og her har vi Arendalsgruppen; den aller første motstandsgruppen i Norge, som holdt til i Sparekassa sine lokaler, fortsetter Ribe, som blant annet har vært sammen med Ulrik S. Kirkedam på Kuben for å velge ut bildene som nå skal gjenspeile denne historiske epoken fra vårt distrikt.

KALD KRIGSVINTER: Asbjørn Ribe med bilde av isvinteren i 1942 Foto: Arendal bibliotek

I tillegg har også Kirkedam lagt ned mange timer hos fotograf Dannevig for å velge ut motiver, og for å få utstillingen i stand. Her er alt fra melkekøer til konvoier.

– Ja, her ser du også de såkalte «Hitler-tennene» som ble brukt for å sette opp veisperringer, forteller Lillevik, som også presiserer at frigjøringsdagene utgjør en stor del av denne unike utstillingen fra Arendals historie.

Krevende jobb

I tillegg til at historielagene kom fram til at de måtte spleise for å få dette til økonomisk, så er det ikke få dugnadstimer som har vært lagt ned for å få dette til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FREDSJUBEL: Pollen var en samlingsplass i fredsdagene. Foto: Dannevig/Kuben

– I tillegg til at samlingen er stor og at det var mye å gå igjennom, var kvaliteten på mange av bildene varierende med tanke på at de måtte tåle en forstørrelse, forteller Ribe videre.

Av andre historiske bilder de trekker fram er blant annet av to bunadskledde jenter som håpet de kanskje skulle til byen for å oppleve en vanlig 17. mai i 1940. Fra samme dag ser vi ordfører Barth som heiser flagget på halv stang.

MØTTE MOTSTAND: Jan Lillevik med bilde av Arendalsgruppen. Norges første motstandsbevegelse med tilholdssted i Sparekassa sine lokaler Foto: Arendal bibliotek

– Det var jo så mye usikkerhet rundt så mange ting.

Men all feiring ble stoppet.

– Jeg vet nok ikke helt hvor lenge dette flagget hang på halv stang før det ble tatt ned, men til topps kom det i hvert fall ikke, sier Asbjørn Ribe ettertenksomt.

Utstillingen blir å se på Arendal bibliotek ut mai.

Til tross for at vi har passert jubileumsåret fra krigens dager, så kan det være verdt å merke seg at dette like fullt er en jubileumsutstilling. En sterk jubileumsutstilling, som er verdt et besøk!

Artikkelen er innsendt av Inger Elise Nipedal, Arendal bibliotek