SPENNENDE: Sølve Strømsland (til venstre) i Arendal Cycleklub og deltaker Frank Richard Olsen var spent før filmvisningen. Foto: Frank Johannessen

– Jeg håper filmen kan hjelpe andre

Frank Richard Olsen var stolt da filmen om han og de andre tidligere rusavhengiges kamp for å klare Arctic Race ble satt opp i en spesialvisning på Arendal kino.

– Det betyr så mye å kunne ta med familien på filmen og vise at det var dette vi drev med. Det å sykle med Idretten Skaper Sjanser i Arctic Race har gjort at jeg har kjent mestringsfølelse og et samhold jeg aldri hadde i livet som rusmisbruker og kriminell, sier Frank Richard Olsen, rett før Arendals-premieren på dokumentaren «Gategutta – Veien mot Arctic Race», som også ligger gratis på Youtube.

Les også
Gjennomførte kraftprøven: – Gir meg håp om at fremtiden kan by på mer enn den gjør i dag

Lange treningsøkter

Frank Richard Olsen er en av de seks lokale som i regi av sykkelgruppene til Idretten Skaper Sjanser, syklet hele 950 kilometer i Nord-Norge i løpet av en uke under årets Arctic Race.

LOKAL VISNING: Lokale politikere, familie og syklister var samlet i Arendal kino for å se dokumentaren om deltakelsen i Arctic Race. Her fra en treningsrunde i Arendal. Foto: Frank Johannessen

Filmen viser litt av opptakten til racet, kameratskapet som dannes og gleden ved å gjennomføre. Det som ikke er med, er blodslitet som ledet opp til det hele.

Les også
Etter et liv med rus får de unik mulighet blant proffene: – Et eventyr

– Jeg kom med i mai og trente vel fire faste treninger på til sammen 30 mil i uka, det var heftig, sier Olsen.

– De har trent mer enn en vanlig hobbymosjonist. Fra å ikke trene noe, til å sykle det racet er en helomvending, men det må til. Alle greide det, og det er imponerende, sier Sølve Strømsland, styreleder i Arendal Cykleclub.

De er en av tre sykkelklubber i landet som gjennom det siste året har hatt avtale med Idretten Skaper Sjanser, et lavterskel aktivitetstilbud for mennesker med utfordringer knyttet til rus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MÅL: I rittets offisielle trøyer syklet alle 22 utøverne fra Idretten Skaper Sjanser i mål på Arctic Race Of Norway, i Harstad søndag 8. august. Foto: Trond Henriksen

Vil prøve igjen

Målet er å vise en vei ut av rusen og inn i et normalt liv.

– Jeg håper å få være med neste år også, for dette har gitt meg mye. Det er krevende, men et helt fantastisk opplegg, sier Olsen.

Han sykler i dag fortsatt mye, selv om det mest blir på ergometersykkel med det været som er for tiden.

MOTIVERTE: I regi Idretten Skaper Sjanser i Arendal har lokale, tidligere rusmisbrukere trent hardt på sykkelen siden i fjor høst. Foto: Idretten Skaper Sjanser

Som tidligere rusavhengig har han kjent på bunnen av livet. Arctic Race med Idretten Skaper Sjanser, har vært et høydepunkt.

– For meg har dette vært ekstremt positivt. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å kanskje finne en vei ut. Det er mange som vet hvem jeg er og hva jeg har gjort og kanskje ser filmen og tenker: Jøss! Sier Frank Richard Olsen.

Under fremvisningen i Arendal kunne Jack Fredriksen fra Kirkens Bymisjon i Arendal også fortelle at han med midler fra Idretten Skaper Sjanser er med og jobber med et lignende opplegg neste år, der målet trolig blir to ekspedisjoner. En deltakelse i en etappe Tour de France, og Arctic Race.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filmen er laget av Kirkens Bymisjons avdelingsleder i Halden, Trond Henriksen, som på eget initiativ ville lage en dokumentar om blant annet hvor viktig lavterskeltilbud er for mennesker som lever i utenforskap.

Selv var han i mediene omtalt som Norges farligste mann på 90-tallet. Nå hjelper han andre med å finne en vei ut av rusen.