TALENTER: Nina Irslinger foran Stokken kirke sammen med unge, lokale musikere Foto: Elin Ann Øvensen

– Inspirator for mange talenter

Organist Nina Irslinger i Stokken menighet fremheves som en musikalsk inspirator og pådriver av de sjeldne. Blant annet av The Voice-stjernen Knut-Sigurd Bygland.

I sommer blir det flere konserter.

Det skriver innsender Steinar Ostermann som har publiser denne artikkelen på sideblikk.agderposten.no:

Gjennom en årrekke har Nina Irslinger jobbet utrettelig med å støtte, motivere og få fram lokale musikalske talenter, et arbeid som har båret frukter.

Hennes motivasjon

– Min motivasjon er at arbeid blant unge musikere gir utrolig mye glede, både for med personlig og for dem jeg får involvere og for dem som hører på. Jeg får mange tilbakemeldinger fra folk som setter stor pris på å få ekstra musikalske innslag i gudstjenestene og tilbud om lokale konserter. Dette gjør min jobb som organist mye mer interessant, for jeg liker å ha noe ekstra i hver gudstjeneste. Så du kan si at dette er for meg et overordnet mål.

Vi treffer Nina Irslinger i menighetssalen i Stokken kirke, ett av flere lokaler hvor hun har arrangert konserter med lokale musikere. Hun forteller at hennes interesse for musikk og det å opptre, er noe hun har med seg helt fra barndommen og ungdommen:

– Jeg vokste opp i Pennsylvania i USA og har en bror som er tre år eldre. Han begynte å spille trompet som barn. Jeg spilte piano og han ville gjerne at vi skulle spille sammen. Dette holdt vi på med gjennom hele barndommen og vi hadde mange opptredener i nærmiljøet i ungdomstiden. Så det å akkompagnere er helt sentralt i min musikalske virksomhet, jeg bare elsker det.

Fra USA via Tyskland

Nina Irslinger har mesteparten av sin utdanning fra USA som bachelor og mastergrad i musikk.

Et stipend fra Rotary Club førte henne til Tyskland hvor hun studerte i to år. Der møtte hun sin mann som var organist i en stor katedral. Her bodde hun i fem år før de begge flyttet til Norge i 1985.

SAMARBEID: Nina Irslinger og Knut-Sigurd Bygland er klare for en av sommerens tre konserter i Flosta kirke. Foto: Tone Cornelia Kingell

Først som organister på Vestlandet før de flyttet til Evje. Etter mange år der og etter et kort vikariat i Horten, kom hun til Moland i 2013 hvor hun siden har jobbet som organist. Og engasjementet for å få fram unge, musikalske talenter har fulgt henne hele tiden:

– Her i Moland er det mange flinke folk. Så når vi har et arrangement som for eksempel vårkonserten nå i mai, var det mange talenter å velge mellom. Vi hadde 15 ulike innslag – og vi kunne hatt mange flere. De som bidro var både ungdom og godt voksne med alt fra munnspill og messinginstrumenter til sangsolister. Så jeg prøver å ha følere ute hele tiden: Er det noen skjulte talenter der ute som jeg kan dra fram og invitere til ulike musikalske bidrag eller konserter?

Utvikle unge talenter

Organisten i Moland er også opptatt av å videreutvikle lokale musikalske talenter slik at de kan nå et høyere kunstnerisk nivå:

– Da vil jeg spesielt nevne Regine Venås fra Flosta. Som sanger har hun hatt en helt vanvittig utvikling. Hun gikk i barnekor som lita jente og nå vil jeg si at hun har oppnådd en status som sangsolist som står ganske høyt. Hun har hatt flere opptredener, blant annet i kulturhuset i Arendal og i Trefoldighetskirken hvor hun sang sammen med Maria Arredondo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En annen som jeg tror har en stor fremtid, er Kitty Theobald fra Eydehavn som går i 8. klasse på Stuenes skole. Hun er en superstjerne på piano. En annen jeg vil nevne er Lars Bjørnar Strengenes på blåseinstrumentet eufonium. Har spiller på et ekstremt høyt nivå. Så det er mange veldig flinke folk.

Plass til alle

Men hun vil samtidig si at det er viktig at det ikke bare er de flinkeste som skal slippe til.

– De som bare spiller litt på et instrument eller synger og har lyst til å bidra med det i menigheten, er hjertelig velkomne til det. Da kan gudstjenestene være et forum hvor det ikke er så høy terskel.

The Voice-stjerne

Nina Irslinger har gjennom lengre tid også samarbeidet med Knut-Sigurd Bygland, sangeren fra Hisøy som i år ble rikskjendis gjennom sin innsats i sangkonkurransen The Voice på TV2.

Les også
Gravferdsagent fra Arendal synger i The Voice

De to møttes tilfeldig i en begravelse i Austre Moland kirke hvor han var sangsolist, engasjert gjennom familiens begravelsesbyrå:

– Jeg merket med en gang – å, her er et stort talent. Så vi ble kjent og jeg spurte om han kunne bidra med sang hos oss i en gudstjeneste eller en konsert. Og det ville han. Så ble det flere konserter og vi to har vært sammen på turné for fylkeskommunen, han med sang og jeg med piano akkompagnement.

– Vi var på en rekke institusjoner for eldre hvor vi hadde et program med slagere fra 1950- og 60-tallet. Hele 23 konserter. Fortsatt har vi god kontakt. Og han blir med på en konsert hos oss i Flosta kirke i sommer, sier hun.

Les også
Erlend og Knut-Sigurd om The Voice-eventyret

Bygland kan ikke få fullrost nok samarbeidet med Nina Irslinger.

– Nina har betydd utrolig mye for meg. Både gjennom vårt musikalske samarbeid og våre turneer, men ikke minst på grunn av måten hun er som menneske. Nina er en stor inspirator, hun er veldig flink å få med folk i ulike musikalske sammenhenger. Og så er hun selv en dyktig akkompagnert og solist. Jeg kjenner henne som veldig varmhjertet og snill, med en god dose humor. Og så er hun er god til å tenke på hva publikum vil sette pris på – og legge programmet opp etter det.

Les også
– Det er umulig å være lei seg etter en sånn opplevelse

– For meg har Nina vært en stor inspirator. Hun har fått meg til å prøve meg på nye sjanger gjennom å introdusere flere ulike melodier som jeg nå har lagt til mitt repertoar. En slik sang er «The Lord’s Prayer», en utrolig flott melodi som jeg elsker å synge. Så jeg ser fram til vårt videre samarbeid med glede, vi har det alltid hyggelig sammen, avslutter Knut-Sigurd Bygland.

FLØYTEKONSERT: Vanessa Paschek (t.v.) og Nina Irlsinger. Foto: Eli Ann Øvensen

Vil ikke gi seg

Selv om hun nærmer seg pensjonsalderen, vil hun gjerne fortsette å være en inspirator, en åpen dør for alle som er glad i musikk og kan tenke seg å opptre for andre.

Nina har fortsatt mye energi, mange ideer og lyst til å gjøre ting. Så hun er ikke den som kommer til å sitte ned uten å gjøre noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til stor glede for mange, vil vi legge til. Så er det noen der ute som kan tenke seg å opptre for andre eller utvikle sitt musikalske talent: Ta kontakt med Nina Irslinger – inspiratoren i Moland menighet.

Sommerkonserter i Flosta

I år gjenopptas den årelange tradisjonen med å arrangere sommerkonserter i Flosta kirke, en tradisjon som Nina Irslinger i mange år har ført videre.

Søndag 27. juni var det konsert med Lars Bjørnar Strengenes, eufonium, Vanessa Paschek, blokkfløyter og Regine Venås, sang.

Søndag 11. juli skal disse opptre:; Haagen Poppe, saksofon og sang og Kitty Theobald, piano.

Søndag 1. august er Knut-Sigurd Bygland, sang og Lucas Fagervik, trompet klare for konsert.

I tillegg vil Nina Irslinger delta under alle konserter med ulike instrumenter og akkompagnement