– Å snakke om woke og trans betyr ofte bråk, innledet de to skarpskodde mediekritikerne Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, da de var i Arendal for å spille inn en episode til podkasten Tut og mediekjør.

Bråk ble det, men ikke helt slik de to PR-rådgiverne hadde tatt høyde for:

Med en totalkostnad på over 100.000 kroner, sponset av UiA, skulle Arendal på skeiva få samarbeide om podkastepisoden. Drøyt 90.000 skulle dekke innspillingen, opplyser arrangørene. I tillegg kom utgiftene til reiser og overnatting for deltakere og programledere og leie av lokaler.

Seansen i Arendal ble slik arrangørene hadde ønsket. Men det ble ikke episoden som nå er ute. En av lydopptakerne sviktet etter 23 minutter. Kun programledernes introduksjon, og presentasjon av transperson Karoline Skarstein kunne brukes.

Mens arrangør Hege Haraldsen var uvitende om hva som hadde skjedd, spilte PR-duoen inn et nytt intervju med bare en av paneldeltakerne, woke-kritiker og sjefredaktør Danby Choi.

– Episoden som nå er tilgjengelig digitalt, demonstrer i praksis problemstillingen vi ville løfte. Det er polariserende mot ytterpunkter. Vi ønsket en dialog mellom nøye utvalgte deltakere. Ikke polarisering og debatt. Vi ba om en live podkast og ikke en sofaprat i Arendal, sier Hege Haraldsen, avtroppende leder for Arendal på skeiva.

ARRANGØR: Hege Haraldsen er skuffet over programlederne i Tut og mediekjør. Haraldsen jobber selv som kommunikasjonsrådgiver, og er forundret over manglende dialog fra kommunikasjonsekspertene hun samarbeidet med. Foto: Mona Hauglid

Også paneldeltaker og transperson Karoline Skarstein, reagerer på det som har skjedd.

– Jeg visste ingenting om hva som hadde skjedd før jeg lyttet til episoden. Det jeg hørte der var ikke i tråd med premissene jeg sa ja til å være med på, sier Skarstein, en kjent stemme for skeive og transpersoner i Norge.

– Så godt vi kunne

Podkastens programledere Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen sier at de er lei seg for det som skjedde:

– Vi hadde et godt møte med Arendal på Skeiva i forkant og var enige om hva vi skulle forsøke å få til. Den store skrekken for alle som driver med lyd, er at opptakeren svikter. Det skjedde dessverre i Arendal. Eva og jeg er veldig lei oss for det, og har fortsatt ikke fått noe god forklaring fra dem som sto for teknikken, sier Bergestuen.

At Arendal på skeiva ikke ble informert om problemene, er ifølge programlederne produsentens ansvar. Hege Haraldsen, som til daglig jobber som kommunikasjonsrådgiver, kaster ballen tilbake:

– Vi bestilte ikke en podkastprodusent. Vi bestilte mediekritikerne Bergestuen og Sannum. De er ansvarlig for innholdet og burde ha informert oss og rådført seg med oss om hvordan de skulle løse det. De er høyt profilerte kommunikasjonsfolk. At de ikke klarte å kommunisere bedre i denne saken, synes jeg er merkelig, sier Haraldsen.

– Vanskelig å gjenskape

Svein Tore Bergestuen sier at de gjorde så godt de kunne:

– Når opptaket ikke finnes, er det vanskelig å få gjenskapt en live-podkast i Oslo dagen derpå. Alternativet var å ikke sende noe i det hele tatt, sier Bergestuen.

Hege Haraldsen er ikke enig, og mener Tut og mediekjør-produksjonen kunne ha tatt seg tid til å lage noe som samsvarer bedre med det hun mener er en klar bestilling av innhold.

Til det svarer Bergestuen:

– Vi skulle levere en live podkast i samarbeid med Arendal på Skeiva. De betalte og fikk støtte for en live-podkast som også skulle publiseres. De kjøpte ikke én times annonsering.

– Et mysterium

Hva som gikk galt i Arendal er et mysterium, ifølge produsent Christian Marstrander i Lyder Produksjoner, som beklager at han glemte å informere arrangøren om problemene som oppsto.

Han kansellerte selv turen til Arendal dagen før arrangementet, og overlot produsentansvaret til Streetfoods lydmann Tom Samuelsen, som allerede var på jobb for Arendal på skeiva.

– Hadde jeg solgt meg inn til jobben selv, ville jeg ha brukt mitt eget utstyr til en sånn oppgave. Men programlederne hadde med seg utstyret som skulle brukes. Jeg fulgte instruksene som ble gitt, sier Samuelsen.

Han avviser bestemt at materialet ble ødelagt på hans miksepult.

– Jeg fulgte med på signalene, de lyste som de skulle. Jeg har også snakket med Marstrander om dette. Ingen av oss har noen forklaring på hvorfor den ene opptakeren koblet ut, sier Samuelsen.

GODE SAMTALER: Her er arrangør av Arendal på skeiva, Hege Haraldsen (i rød genser), i samtale med Agderpostens journalist og paneldeltaker Synnøve Skeie Fosse. Til venstre, Thea Litschi fra Senter for likestilling ved UiA, som bidro med pengene til innspillingen. Foto: Nina Zachariassen

Etter et møte med arrangøren og UiA denne uken, sier Christian Marstrander at partene er enige om å legge saken død. Hege Haraldsen oppsummerer imidlertid møtet slik:

– Vi avsluttet ikke dialogen fordi vi er fornøyd, men fordi vi ikke kommer noen vei. Verken produsent eller programledere ser ut til å forstå vår side i denne saken, sier Haraldsen.

Hun forteller at både Arendal på skeiva og UiA har bedt produsenten om å fjerne deres tilknytning til podkastepisoden. Dette har Agderposten forelagt programlederne, som ikke har noen ytterligere kommentar.