Foreningen El-sykkelglede, som er en forening for pensjonister som har elsykkel, hadde tur til Lista. 20 pensjonister med elektrisk sykkel dro i veg. Gromstad lånte oss bil til transport av sykler for dem som ikke hadde egen mulighet.

Turen på 15 km gikk på grusveier, gjennom jordbrukslandskap og beitemarker. Vi sykler forbi kyr og sauer, søte kalver, og etter hvert hjortedyr og skogens konge der borte, mens vi trekker inn duften av markblomster og havet som fyller luften. Ute på Varnes fyr har vi storslagen utsikt langs vestkysten av Listalandet mot Lista fyr og til øyene Hidra og Andabeløy og innover Fedafjorden.

Pensjonisten har mistet muskelmasse. Her kommer den elektriske sykkelen inn og blir en god kamerat på den 30 km lange turen frem og tilbake mellom Lista fyr og Varnes fyr. Det går an å si at denne elsykkelen på en måte skaper en ny tid i pensjonistens liv.

Sykkelvegen Lista fyr – Varnes fyr er et pilotprosjekt som er gitt navnet Vita Velo. Vita betyr liv, mens «velo» betyr hjul. Fritt oversatt kan vi si "livet på sykkel". Strekningen er trolig en av de første i landet som har lademuligheter for elektrisk sykkel.

Tror de fleste sendt gode tanker til Stave gård og Flykjøkkenet som sørget for oss disse to dagene. På vegen hjem stoppet vi i Farsund ved Huseby. Her er det også en Vita-Velo sykkelsti med lademuligheter. Sykkelvegen bukter seg gjennom skogen 2–3 kilometer fram til Lomsesanden og deretter 3 kilometer mellom sanddyner ut til Einarneset. En fin hvileplass og vakker utsikt til stor natur. Så tilbake 7 kilometer til parkeringsplassen. Herfra fant den enkelte sin egen veg heimat.

Innsendt av Arne Sauar