Monika Håland og Hilde Jomaas har publisert følgende artikkel på Sideblikksnettside:

På KUBEN har vi mange skjulte skatter som har stor kulturhistorisk verdi. Det man ofte ikke får høre så mye om er alle de spennende historiene som knytter seg til dem. Fortellinger har blitt skapt og fortalt så lenge det har vært mennesker på jorden, og den muntlige fortellingen er en del av vår kulturarv. Forhåpentligvis vil det også være slik i fremtiden, men da er vi avhengig av at noen forteller historiene videre til kommende generasjoner.

Onsdag 1. mars inviterer vi til en litt annerledes kulturkveld på KUBEN hvor fortellerne Hilde Eskild og Jenny Eik Pilskog vil fortelle gode historier knyttet til noen av de fineste gjenstandene og arkivaliene vi har i våre samlinger. Mens historikeren er opptatt av objektive fakta, historiske dokumenter og nøyaktighet, prøver ikke fortelleren å være objektiv.

Fortellerne Hilde Eskild og Jenny Eik Pilskog har mange gode historier på lur, om ting som befinner seg på museet. Foto: KUBEN

Fortelleren ønsker tvert i mot å berøre og engasjere lytteren. Fortelleren ønsker ikke å lyve, men kan ta noen snarveier og detaljer kan falle ut, alt for at den gode historien skal være i fokus, og denne kvelden skal du få høre mange gode historier.

En av fortellingene du skal få høre på KUBEN denne kvelden handler om en gullmynt preget med den Dansk-Norske kongen Christian 4, hvor gullet angivelig skal komme fra Gullberget på Hisøya. En annen handler om en almanakk fra Lillesands første innbygger, som forteller om en dramatisk historie.

Du får også høre fortellinger om noe av det eldste vi har - et rettsdokument fra 1400-tallet og et vakkert drikkehorn. I tillegg har vi funnet fram et nydelig reiseapotek som har tilhørt Dronning Caroline Mathilde av Norge og Danmark, og en Revebok, en skatt for fortellere som Hilde og Jenny.

Er du glad i vakre gjenstander og samtidig liker en god historie bør du ta turen til KUBEN denne kvelden og få med fortellingene om «Museets skjulte skatter».