På nyåret har hundretusener av TV-tittere over hele landet latt seg røre og begeistre av dokumentarserien «Demenskoret» på NRK. Men allerede for et halvt år siden fikk Merete Haslund ideen til å lage et lignende kor her i Arendal. Hun har ledet tre kor tidligere.

– Da jeg hørte så reklamen for serien, fikk jeg et kick og sa til Hans Inge: «Dette må vi gjøre også!», forteller Merete, som er gift med musikeren Hans Inge Fagervik, og bor på Tromøya.

Merete er en handlingens kvinne, og grep telefonen. I andre enden svarte venninna Iren Matheussen kontant: «Det herre ska’ mi få til!»

STARTEN: Programleder Ingrid Gjessing Lindhave har en far med demens og leder dokumentarserien «Demenskoret», som er en seersuksess på NRK. Foto: Skjermdump NRK

Ute etter øyeblikkene

Hun vil være et kjent fjes for mange som har kost seg med de to damenes sommershow på Bjellandstrand. Men Iren har også over 30 års erfaring fra helsevesenet og har jobbet mye med mennesker med demens. På 80-tallet var hun med å bygge opp Feviktun i Grimstad.

– Jeg har erfart hva musikk gjør med disse menneskene, gleden de får. Noen med dårlig språk, kan plutselig huske 12 vers av en sang. Det er helt fascinerende, sier Iren.

– Om sangerne har glemt det etterpå, er ikke så viktig. Det er gleden i øyeblikkene og tilstedeværelsen vi er ute etter, sier Merete.

Nettopp dette berører NRK-profil og programleder Ingrid Gjessing Lindhave i dokumentarserien «Demenskoret»:

– Jeg tror jeg kan snakke på vegne av veldig mange når jeg sier at livet som pårørende, det er å være konstant på leting etter ting som kan skape glede og tilstedeværelse, sier Lindhave.

– Som å slå på et lys

Mens de to damene snakket på telefon i vinter, sendte Merete en sms til pianist og organist Leif Rino Müller og spurte om han ville være med å starte koret.

– Og jeg svarte «I’m in!», forteller Leif Rino.

Han fikk nylig Arendals kulturpris for sitt mangeårige engasjement i Arendals kulturliv. Leif Rino har også vært organist i Barbu kirke siden 2015, og har reist rundt til en rekke helse- og omsorgsinstitusjoner. Der har han med egne øyne sett hvilken effekt musikk har på mennesker med demens:

– Det er som å slå på et lys! Det viser hvor stor kraft det er i musikken, sier pianisten.

SELFIE: Iren Matheussen, Merete Haslund og Leif Rino Müller tar selfie til korets ferske facebookside. Foto: Liv Ekeberg

Søker 20 sangere

De tre var altså enige – og dermed er «Arendal demenskor – syng med oss!» en realitet. Korøvelsene skal skje hver mandag ettermiddag på Bjellandstrand Gård på Tromøy.

Nå mangler de bare sangere.

– Jeg kribler i hele kroppen etter å komme i gang! Så sant vi får deltakere, vil vi starte korøvelser i midten av mars, sier Merete.

– Men få med at dette er et kor for hele Arendal, sier Leif Rino.

Merete er korets dirigent, Leif Rino er pianist og Iren er muntrasjonsråd for «hun har så godt humør og sprer så mye glede», sier Merete.

Interesserte kan ta kontakt med de tre direkte eller med Laila Nygård i Tromøy Helselag. Snart får også koret sin egen Facebook-side.

De har satt en grense på 20 sangere i koret, for å sikre at alle blir godt ivaretatt.

Gode støttespillere

Med seg har trioen fått Tromøy Helselag, som skal stå for det administrative. Også Arendal Demensforening og demensrådgiver Astrid Saudland fra kommunens hukommelsesteam vil støtte koret.

– Vi har også 12 frivillige, tre på hver korøvelse. De vil hjelpe kormedlemmer som ikke har følge av pårørende, forteller Merete.

Gurly Gundersen fra Arendal Demensforening forteller at det er plass til flere frivillige, gjerne fra hele kommunen.

Forsker og frivillig

Det forskes over hele verden på demens, og mer og mer på hva slags effekt musikk har på mennesker som lever med demens.

Universitetslektor Lene Baagøe Laukvik forsker på dokumentasjon i demensomsorg ved UiA. Hun bor på Tromøy og har meldt seg som frivillig hjelper i «Arendal demenskor – Syng med oss».

– Som fagperson synes jeg dette er et godt initiativ, sier Laukvik til Agderposten.

Da hun jobbet som sykepleier, så hun hvilken effekt sang hadde på mennesker med demens:

– Når vi begynte å synge, sang de med. Det lettet på humøret og de konsentrerte seg om sangen, forteller Laukvik.

Konsert ikke målet

I NRK-serien øver 15 mennesker med demens sammen i åtte uker, før de holder konsert foran en fullsatt sal på Chat Noir i Oslo. Et slikt mål har ikke Merete, Leif Rino og Iren.

– De som vil være med, trenger ingen erfaring med kor. Det eneste kravet vi stiller, er at de har glede av å synge, sier Leif Rino.

Koret har i alt 12 frivillige knyttet til seg, tre som deltar på hver øvelse. De skal følge kormedlemmer som ikke har en pårørende til å være med på øvelser. Tromøy Helselag skal også bidra med transport til Bjellandstrand Gård.