Det er formannskapet som vedtar hvem som skal få de to prisene. Det skjer i møte den 23. august, opplyser Vidar Aas i kulturenheten i Arendal kommune.

Under kan du lese om de nye kandidatene, og begrunnelser. De 6 nye kandidatene til Kulturprisen 2023 er:

Arendal spillklubb

«Deres utrolige spillengasjement har vært et fantastisk møteplass i kampen mot ensomhet, og har hjulpet mange til å treffe nye folk og introdusere folk for mange fantastiske spill. De tar imot alle på tvers av bakgrunn, og gir et spillerom så folk lærer seg igjen det å leke, smile og le.»

Audun Dertz

«Ledet Arendal Big Band gjennom 32 år, som musikalsk leder og musiker selv. Har ført sammen musikere og vokalister fra ulike miljø med sin entusiastiske lederstil skapt konserter med høy musikalsk kvalitet og heftig energi, med musikk av blant annet Beatles, Pink Floyd, Jimmy Hendrix, ABBA og andre store artister og band. Er også en dyktig trommeslager og var musikalsk ansvarlig for åpningskonserten til Arendal kulturhus i 2005.»

Bjørg Øygarden

«Har siden 1998 vært med på å fremme kulturlivet i Arendal. Spesielt gjennom teater, men også som konsertarrangør, kronikør og skribent i Agderposten og Barbu menighetsblad. Hun har både skråblikk og mer seriøs dybde og har skrevet flere teaterstykker og tekster til Granerevyen og andre revyer og oppsetninger. Hun er både skuespiller og instruktør, skrev og instruerte Kampen om Tyholmen, som en del av Arendals 300-årsjubileum og har vært nominert til Sørlandets litteraturpris for sitt forfatterskap.»

Fred Arthur Asdal

«Har vært engasjert i lokalt idretts- og kulturliv i mange år. Han etablerte Arendal Triathlon i 2007 og var i 2009 med å etablere Hove Tri, som på få år ble Norges største triatlonkonkurranse, og har hatt NM-status. Har vært både klubbleder og stevneleder og tok initiativet til sommerskolen Mestringens mester for barn og Triung, som er et variert treningstilbud til barn og unge. Gjennom Arendals Dramatiske Selskab har han også gjort seg bemerket på scenen, både i revy, teatersport og dramatiske stykker. Er også litteraturformidler, foredragsholder og forfatter.»

Kjell Birkeland

«Kjell Birkeland er mest kjent som slaskeskutebygger og har gitt en stor samling til Arendal kommune, som er utstilt på Kløckers Hus og rundt om på mange av institusjonene. I tillegg har han spesiallaget 170 flaskeskuter til Arendals 300-årsjubileum og Tall Ships Races. Han har verdensrekord i antall flaskeskuter bygget av en person, med over 5.500 per dags dato. Han har også verdensrekord i antall skip i en flaske, med 26 seilskip i en treliters konjakkflaske.»

Moringen Pub

«Har siden etableringen utviklet seg til å bli et viktig samlingssted og treffpunkt i Kolbjørnsvik. Er arena for både faste treff og happenings som pubkvelder, torsdagsquiz, filmklubb, petanqueklubb, revy og sommerkonserter. Alt drevet på dugnad.»

Det er 11 nye kandidater til Frivillighetsprisen 2023. Les mer om dem under:

Amir Poya Ghazishoar

«Aktiv ildsjel som har drevet med karate i over 30 år, både som utøver på landslagsnivå og trener og leder i Arendal karateklubb og på landslaget. Har trent mange ungdommer fram til mesterskapsmedaljer. Har hjulpet mange ungdommer som trenger selvtillit og startet en støttegruppe for unge jenter som er på byen sene lørdagskvelder, slik at det ikke skje noe med dem. Har også engasjert seg i Urban ung og Game Streethouse Arendal, der han er nestleder. Sitter også i bystyret og er leder av Eydehavn og Saltrød Arbeiderlag.»

Arendal Slalåmklubb

«Klubben utmerker seg med lav medlemspris og sosial profil og har hatt enorm medlemsøkning blant barn og unge de siste årene, takket være positive, motiverte og hyggelige frivillige. Alt er profesjonelt organisert og det gis muligheter for både bredde og topp. Det tilbys også aktiviteter hele året.»

Bjørg Fjærbu

«Har lagt ned et stort arbeid for å samle historie fra gamle Stokken kommune, blant annet registrering av alle forretninger og næringsdrivende. Som lærer tok hun mye lokalhistorie inn i undervisningen. Har vært medlem av Stokken Historielag siden starten i 1980 og har skrevet mange sanger og innlegg i historielagets årsskrift.»

Helene Osnes Gabrielsen

«Hun engasjerer seg og stiller opp og reiser rett fra en lang arbeidsdag for å jobbe som frivillig i menigheten. Der hjelper hun fast til på kjøkkenet på Supertirsdagene og bidrar med rydding og organisering på andre ting som skjer i menigheten. Hun jobber i det stille uten å gjøre så mye ut av seg, men betyr mye for menigheten og menneskene der.»

Jan Gundersen

«Startet gågruppe i Tromøy Helselag i 2019. Hver onsdag er det ut på tur, uansett vær. En lang løype og en kort, slik at alle kan bli med. Turene går til nye steder hver gang og han går alltid turene i forkant for å sikre kvalitet. Etter turene møtes deltakerne til felles lunsj og sosialt samvær i helselagets lokaler. I gjennomsnitt møter 30–40 kvinner og menn hver gang. Turene gikk også under koronatiden, da han la opp egne koronaløyper.»

Linda Wibe Namsvatn/Myra Ungdoms- og Idrettslag

«Dedikert leder av Myra Ungdoms- og idrettslag, som stadig har nye prosjekter på gang. Det siste var oppussing av nye lokaler til ungdomsklubben, som ble åpnet i mai. MUlLs mål er å tilby aktivitet til alle, spesielt barn som faller utenfor de tradisjonelle idrettsgrenene. Sykkelbane og barnesykkelritt, balansepark og frisbeegolfbane er gode eksempler på dette. De tilbyr også dans, kor, styrketrening og tradisjonelle idretter som fotball, volleyball, innebandy og ski. Samt eget løypelag som sørger for vedlikehold av turløyper.»

MC-ravnene Arendal

«Mobile natteravner som hver helg i sommerhalvåret gjør en kjempejobb med å kjøre rundt i distriktet og passe på ungdommen, i samarbeid med politi og kommune. Til stor lettelse for foreldre og andre som bryr seg om ungdommen og de er alltid hyggelig å snakke med.»

Silje Vanessa Samuelsen

«Har markert seg som en engasjert, uredd og kreativ deltaker i samfunnslivet i Arendal. Både som varamedlem til bystyret for Miljøpartiet De Grønne (nå uavhengig) og gjennom frivillig arbeid i blant annet Fremtiden i våre hender og Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Står gjerne på stand i flere dager for hjertesakene sine, enten det er støtte til rusmiddelanalysetjeneste, stupebrett på Sørsvann eller andre ting.»