Arne Sauar har sendt følgende til Sideblikk:

Hvem i Arendal kjenner til at kommunen ved sin ordfører har signert en sykkelbyavtale med fylkeskommunen og Statens vegvesen?

Målet er å øke andelen gåing og sykling med 25 prosent fra 2021 til 2024. Dette skal oppnås ved å satse på blant annet sammenhengende sykkelvegnett. I 2030 skal sykkelbruken være doblet.

IVRIG: Arne Sauar foreviget da han som 76-åring var på sykkeltur i Norge – fra Fevik til Snåsa. Foto: Privat

Måles fire steder

Syklistene telles på sykkelveien ved Kuviga og ved Mikrobageriet i Vesterveien. I tillegg er det to tellere som ikke kan sees.

Det er i dag et betydelig arbeid på gang for å få folk over på sykkel som et miljøtiltak.

Hvor mange sykkelulykker vil dette medføre? For første gang i Norge blir nå sykkelulykker som kommer til legevakten, eller sykehuset i Arendal, Kristiansand eller Flekkefjord, registrert og koblet til stedet hvor ulykken skjedde.

Sykkelbyavtalen er en avtale hvor Arendal kommune har inngått et trepartssamarbeid med fylkeskommunen og Statens vegvesen om å satse på tilrettelegging for økt sykkeltrafikk.

Avtalen krever en vedtatt plan for et hovedsykkelveinett for sykkel. Arendal har en slik plan. Men blir planen prioritert?

Ulykker og skader med sykkel registreres i svært liten grad i dag. I tillegg mangler vi også kunnskap om hvor ulykkene skjer og hvilke konsekvenser de har.

Elsykkelmøte

Tirsdag 14. mars midt på dagen inviterer EL-sykkel Glede til Tyholmen Frivilligsentral.

Prosjektleder Torkel Bjørnskau fra Transportøkonomisk institutt sammen med Thorunn Larsen Nærdal fra legevakten i Arendal, kommer for å fortelle om pilotprosjektet som er i gang i Agder.

Registreringen startet 1. juni 2022 og varer fram til september 2023. I tillegg til å registrere ulykker og skader i samarbeid med sykehuset og legevakt, skal vi registrere faktisk og potensielle ulykkespunkter, heter det i et prosjekt som finansieres av Agder fylkeskommune og Norges forskningsråd.

Seniorrådgiver Ragnhild Hammer vil bidra med kunnskap om sykkelens plass i kommunens langsiktige tekning.

Det skriver innsender Arne Sauar.