GODT SYNLIG: Magnus Sparsaas i Agder nye teater har med seg dansere i prosjektet HOOP. De tar scenekunst ut i byen. Foto: Irene Hegge Guttormsen

– Jeg føler det er noe vi har glemt, sier produsent Amanda Øiestad Nilsen og ser bort på produsent Kirsti Kobbeltvedt.

– Det betyr nok at dere har kontroll, sier prosjektleder Stine Karin Håtuft.

– Perfekt utformet

Trioen har tusenvis av detaljer i hodet, men er klare for helgens byjubileum. Søndag 7. mai fyller Arendal 300 år som kjøpstad. Det er arrangementer både fredag, lørdag og søndag.

Se hele programmet for søndagen her.

Fredag formiddag frydet de seg over at masse barnehagebarn pyntet Torvet og vinduer i butikkene rundt. Torvet blir også stedet der barnefamilier kan kose seg litt ekstra på søndag – med slimbord og kakebord i skjønn forening.

I tillegg til kakefest, skal hele byen fylles med aktiviteter og underholdning.

– Bursdagsfeiringen er skreddersydd til både gamle og nye innbyggere, med historiske tablåer, morsomme aktiviteter og musikk for enhver smak, sier trioen.

Kommunen vil hedre fortiden og feire framtiden.

– Sånn som jeg ser på Arendal, så er byen perfekt utformet for å lage et stort selskapslokale utendørs. Derfor begynte vi å tenke på langbord gjennom hele byen. I tillegg har vi mange ulike epoker som vi vil få fram, så da kan man fortelle historien på veldig mange forskjellige måter ved å bruke ulike byrom, sier prosjektleder Stine Karin Håtuft.

DET RIGGES: Glimt fra Kanalplassen fredag. Fotoutstilling og scene på plass. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Bursdagssang to ganger

Det blir offisiell åpning i Pollen søndag med Boy Leslie som scene.

Knut Sigurd Bygland, Tim Harry Blomberg og barnekor fra Trefoldighetskirken og Hisøy menighet, samt flere kor skal bidra til allsang rundt Pollen. Først synges første verset av Hurra for deg, deretter alle fire vers av Arendalssangen, ifølge nettsiden arendal300.no.

Bursdagssang blir det i Pollen også klokken 17.23, dette fordi det var 7. mai i 1723 at kong Frederik IV vedtok de foreløpige kjøpstadsprivilegier for Arendal og Risør, som den norske stattholderen Ditlev Wibe hadde skrevet utkastet til.

Deretter kan innbyggere og besøkende sette seg til bords. Forrige norgesrekord er ifølge prosjektleder Stina et bord i Bodø som var 525 meter langt.

Tidlig søndag skal en dugnadsgjeng sette ut alle bordene. Og hakk i hæl skal en pyntegjeng komme med duk og blomster.

– Arendal er kjent for et inkluderende samfunn, noe vi ønsker å markere med at vi alle sitter rundt samme bord. Gratis kake og bakverk serveres til alle, så langt det strekker til, for å gi følelsen av at vi alle har bursdag når byen vi kjenner best jubilerer, sier trioen.

Det blir kaker på hvert tiende bord – og der skal kakeverter fra kommunen servere.

Både tre bakerier og mange privatpersoner og foreninger er i gang med baking.

– Det er så mange som vil bidra både med baking og med ulike arrangementer. Alle er bare positive – det er så gøy. Dette blir knallbra, sier de.

PYNTET TRE: Her kan barna henge opp lapper med ønsker fro fremtiden. En skrev «sparkesykkel». Foto: Irene Hegge Guttormsen

Barkebåter for barna

På Arendal gamle rådhus blir det historisk dag med tablåer, omvisninger og foredrag.

På Kanalplassen spiller musikalske arendalitter opp til dans.

På Torvet kan barn lage barkebåter, dra på skattejakt, eller se på forestillinger.

I Trefoldighetskirken blir det jubileumsgudstjeneste, fotoutstilling av Arendals kirker fra 1640 til i dag og jubileumskonsert med bestillingsverket Horisont.

På Kanalplassen er fotoutstillingen De hvide seil montert opp av folk fra Kuben.

Ole Markus Gundersen tok en titt på historiske bilder der fredag.

– Dette er jo veldig interessant å se, sa arendalsmannen.

Rockering-gjeng i rosa

Alle dagene vil en rød og rosa gjeng med rockeringer fargelegge byen. De skal danne en parade som skal bevege seg rundt.

– Under koronaen startet Agder nye teater og Arendal kommune et samarbeid for å få scenekunst mer ut i det offentlige rom. Dette er en fortsettelse av det, forteller Magnus Sparsaas i teateret.

HOOP er et samarbeid mellom koreograf Roza Moshtaghi og kunstnergruppa De Naive. Dansere som går på Motio – forstudium i dans og musikkteater i Tvedestrand er med på helgens opplegg.

ROSA OG RØDT: Danserne i HOOP kommer til å danne parader og fargelegge byen i helgen. Foto: Magnus Sparsaas

Lørdag

Lørdag er det med korpsstafett, idrettsdag dag, spilltorg, aktiviteter i regi av Urban Ung, samt åpent hus på Kulturkammeret.

I tillegg skal Arendalskoret synge fra kirketårnet, på kjøpesenteret og ved Batteriet.

Vitensenteret inviterer til Minecraft Workshop om fremtidens Arendal.

Hvor mange arrangementer det er i byen totalt, har prosjekttrioen ingen anelse om – men det blir mye. Og de fryder seg også over at yr.no melder om en regnfri helg.

GLEDER SEG: Prosjektleder Stine Karin Håtuft (f.v.) og produsentene Kirsti Kobbeltvedt og Amanda Øiestad Nilsen.  Foto: Irene Hegge Guttormsen