HEDER OG ÆRE FOR DETTE: Det gamle hønsehuset og stallen i Rådhusgata har gittt Sollie Bygg i Risør en nasjonal pris.

– Vi har aldri hatt så mange kandidater som i år, og det er mange sterke bedrifter fra hele landet, sa Juryformann Sjur Mehlum fra Multiconsult da Sollie Bygg fikk prisen til applaus fra over hundre fremmøtte på Sentralen i Oslo.

Prisen ble tatt imot av eier Arvid Sollie som i tillegg til heder og ære, kunne ta imot en sjekk på 50.000 kr.

– Den råeste utmerkelsen

– I all verden, det er helt fantastisk. Det er den råeste utmerkelsen man kan få, var den første reaksjonen til Arvid Sollie da han mottok det glade budskapet, ifølge nettstedet Bygg og Bevar.

PRISVINNERE: Arve Terjesen, Arvid Sollie og Lars Nicolai Løvdahl kunne ta imot prisen som de sier er en enorm anerkjennelse. Foto: Bygg og Bevar
FASADEN: Alt som fortsatt kan brukes er beholdt. På fasaden er nye og gamle materialer føyd sammen. Foto: Sollie Bygg

I takketalen sa Arvid Sollie blant annet at han måtte takke alle de ansatte som er både dyktige, nysgjerrige og interesserte, samt alle de fantastiske kundene.

– Et kvalitetsstempel

-Uten de hadde vi ikke stått her i dag, sa Sollie. Han trakk også fram at prisen har stor betydning i fremtiden som et kvalitetsstempel og høy markedsføringsverdi for Sollie Bygg som håndverksfirma.

MED REKLAME: Inne i bygget ble det funnet gammel kledning med reklame. Foto: Sollie Bygg

Ifølge Bygg og Bevar, anses Sollie Bygg som en foregangsbedrift når det gjelder antikvarisk bygningsvern i Østre Agder og restaurerer og rehabiliterer fredet og verneverdig bebyggelse, samt bidrar til revitalisering og sentrumsutvikling i Risør sentrum.

Vil videreføre kunnskap

De er også opptatt av å videreføre kunnskap om tradisjonshåndverk og tar inn lærlinger som får lære tradisjonelle håndverksmetoder, samtidig som de lærer de mer moderne sidene ved faget. Prispengene skal brukes på akkurat denne gruppen i firmaet, så de kan heve kompetansen sin innen bygningsvern.

FRA GAMMEL TID: Den gamle stallen er synlig på gamle bilder fra Risør.

Prosjektet de fikk pris for, kan se lite ut fra gata, men restaureringen av den snart 160 år gamle stallen og hønsehuset i Rådhusgata 1 i Risør har vært omfattende.

Bygget var i så dårlig forfatning at det ville ramlet ned om det ikke hadde blitt tatt grep.

– Ville gjort det igjen

- Det har kostet mye og tatt lang tid, men jeg er fornøyd og ville gjort det samme igjen, om vi hadde stilt klokka tilbake tre år, har huseier Janet Arndt tidligere fortalt til Aust Agder Blad.

– Det er en stor jobb, men vi møtte ikke på noen store overraskelser underveis. Slike bygg er ganske lesbare, men vi har gjort mye jobb du ikke kan se nå, fortalte Arve Terjesen i Sollie Bygg til avisen.

– Vi har blant annet jekka opp hele bygget og skiftet en del i bunnen, slik at det ikke skulle sige sammen, sa han.

– Det meste fortsatt originalt

Til tross for at det har vært en stor jobb, har det meste av det gamle uthuset vært i god nok stand til å beholdes.

– Det aller meste er fortsatt originalt, men noen få panelbord er skiftet og så måtte vi ta loftsgulvet som var råttent etter vannlekkasjen, sier Terjesen som trives godt med slike jobber som denne, og som nå har gitt firmaet han jobber i en høythengende pris.