Denne artikkelen er innsendt av Torbjørn Greipsland:

Bygdelaget Agderlag i USA vil markere 200-år for utvandringen til Amerika med å be medlemmene skrive en fortelling om de i familien som utvandret.

Hvor de kom fra og hvor de slo seg ned må være med, og også annet av interesse om livet for de nye immigrantene.

Det opplyser Tamra Foster, som er Director for Genealogy i laget.

Hun har slekt i Åmli.

50 personer seilte

Det vil også bli vurdert å utgi historiene i en bok. Det var i 1825 at sluppen Restauration seilte fra Stavanger til USA med vel 50 barn, kvinner og menn om bord.

Agderlag ble etablert i 2019. Men det fantes et tidligere Agderlag som ble dannet i 1926, men nedlagt i år 2000.

Laget har nå 66 medlemmer med en stor overvekt fra Minnesota, nemlig 37. Det er 50 bygdelag i USA.

Tre ganger i året publiserer Agderlag Newsletter. Der finner vi informasjon om lagets virksomhet, også om virksomheter til Bygdelagenes Fellesraad, som er overbygningen til medlemslagene.

Leder, eller president som det heter, for Agderlag er Jerry Ugland med slekt fra Augland i Kristiansand.

Visepresident er Dianne Richey. I hennes slekt er blant andre Christian Rosenberg Pharo i Grimstad og Axel Christian Pharo, som var sogneprest i Fjære. Hans barnebarn Louis Pharo giftet seg med Jacob Tryde.

Fra Fjære

Sekretær og slektsforsker er Sherie Edwards med slekt i Bykle, kommunikasjonssjef Jean Knaak, med røtter i Bakke og Sirdal, redaktør Sandra Bestland med slekt i Valle, og medlemssekretær Peg (Nelson) Schelllin.

Pegs bestefar på morssiden var Ellef Omholdt Nilsen fra Fjære. Oldeforeldre var Nils Kristian Nilsen og Elen Andreas Ellefsdatter, begge fra Fjære. Tipp-oldeforeldre var Niels Amundsen og Ingeborg Aanonsdatter fra Holt. Peg Schellin har vært fem ganger i Norge, men ikke besøkt slekta i Aust-Agder. Det skal skje på neste tur.

Eidsvoll-mann

Redaktør for Agderlag Newsletter, Sandra Bestland, har røtter på Besteland og Tveiten i Valle i Setesdal.

Hun skriver i ett av nyhetsbrevene at hun er etterkommer av Eidsvoll-representanten Olav Knutson Tveiten. Han var hennes tipp-tipp-oldefar. Han var lærer og lensmann. Han ble dømt for mord, men seinere frifunnet. Han var en av de 112 som deltok i Eidsvoll-forsamlingen i 1814 da vi fikk vår grunnlov.

Pianist fra Arendal

Hun har skrevet en meget interessant artikkel om den glemte pianisten, musikkforlegger og komponisten Theodora Cormontan, hvis foreldre Hans Schelderup Cormontan og Nicole Meldal i flere år bodde i Arendal, der faren var prest.

Theodora fikk utgitt flere av sine komposisjoner av musikkforlaget Warmuth, det ledende skandinaviske musikkforlaget.

Familien emigrerte i 1887 til Minnesota. Men samme år ble Theodora skadet da hun skulle gå om bord i et tog, og hennes virksomhet ble sterkt redusert. I 2011 ble det funnet en kasse på et loft i St. Peter, Minnesota, med om lag 150 håndskrevne komposisjoner. Digitale kopier av disse finnes på Aust-Agder museum og arkiv.

Tragisk Munk-reise

Også arendalitten Jens Munks tragiske reise til Nord-Amerika i 1619–20 får omtale av Sandra Bestland. Han og to av mannskapet klarte på underfullt vis å seile skuta tilbake til Norge Men da var 63 av mannskapet døde.

På spørsmål om Sandra kan norsk, nevner hun lefse og lutefisk og lingonberries. Det siste er vel helst svensk-engelsk. Ellers ser jeg ett av medlemmene har en e-post-adresse der ordet gammelgeit er med, så da husker han nok det.

I ett av numrene er med et par gode historier, som norskamerikanerne sikkert tåler godt:

– Hvorfor tar nordmennene med seg en stige til supermarkedet? – Fordi prisene er ekstremt høye.

Og en til av samme slag: – Hvorfor kryper nordmennene på gulvet når de er på supermarkedet? Fordi de ser etter lave priser.

Medlemmer

Her er navn på noen av medlemmene og sted i Norge de har tilknytning til: Ruth Hagander Storeview, Upstad i Setesdal, Naomi Hagen, Eiken, Flekkefjord og Suleskar, Rebecca Hanna, Oddernes, Høllen og Ytre Strai, Jill Hanson, Bakke og Sirdal, Sewrine Sue Harpold Boise, Bygland, Carolyn Hovlan, Søndeled og Lindland, Juanit Ingvaldson, Søndeled og Wayne Jorgenson, Timenes, Kristiansand.

Blant nye medlemmer er Joann Parker med slekt på Rysstad, Straume og Brokke.

SLEKTSINTERESSE: Å lære hvordan man skal drive slektsforskning, er en viktig del av programmet på stevnene. Bildet er fra årets stevne i Northfield, Minnesota. Jean Knaak (f.v.), Wayne Jorgenson, Johannes Risnes og Sherie Edwards. Foto: Tamra Foster

Slektsforskning

– Folk her i USA er interessert i slekta og å få informasjon om den og gården og stedet de kommer fra. Derfor setter vi alltid av tid til det på stevnene.

Det sier Tamra Foster som har ansvar for denne virksomheten i Agderlag.

På stevnet i år som ble holdt på St. Olav college i Northfield, brukte de bøker fra biblioteket der. Dessuten har de bedt historielagene i Norge om å få tilsendt bygdebøker. De har fått ganske mange, men ønsker flere.

Det nevnes i et nyhetsbrev fra Agderlaget at man nylig har fått bygdebøker fra Øyestad, og fra Mandal.

Med røtter i Åmli

Tamra Foster sier hun ikke snakker norsk, men hun har studert tysk i flere år og bodde ett år i Tyskland. Med den språkkunnskapen kan hun hjelpe andre med å finne slekt i Norge.

I 1980 besøkte hun Norge sammen med foreldrene, men det var mest faren slekt i Gaular i Sunnfjord som ble besøkt som Yndestad gård og Bygstad kyrkje.

– Jeg håper å komme tilbake for å besøke slekta på farens morsside. Den kommer fra gårdene

Grimeland og Vimme i Åmli. Det var Gjerald Gunstenson Grimeland og Gunborg Vimme, som emigrerte til USA allerede i 1849 sammen med tre barn. Familien til min fars søskenbarn bor fremdeles på Grimland farm i Wisconsin, forteller Tamra.

Fra Bykle

Sherie Edwards er både sekretær og slektsforsker i Agderlaget. Hennes far Dreng Olson Gjerden kom fra Bykle. Han var ett av ni barn i familien til Olav Drengsen Gjerden og Birgit Olavsdatter Gjerden. Han kom til Amerika i 1906 sammen med broren Knut. Fem år seinere kom også broren John.

– Jeg besøkte Norge i 1994 og 2017. Men jeg håper å komme tilbake neste høst og bli der minst én måned for å finne ut mer om slekta, sier Sherie Edwards.

Hun sier hun ikke har lært norsk, men kan navigere ganske godt gjennom bygdebøkene ved hjelp av ordbok og google.