FRA ARENDAL: Erik Støbach (15) spiller saxofon. Foto: Agder Musikkråd

Denne artikkelen er innsendt via sideblikk.agderposten.no av Agder musikkråd:

Ung klassisk 2023 nærmer seg, og vil presentere et knippe konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere skal på scenen.

Fra tidligere Aust-Agder er disse med: Herman Bakke Karlsen fra Risør, Eva Nuo Jiao fra Grimstad, Erik Støback fra Arendal og Kitty Theobald Gjerland fra Arendal. Se hele deltakerlisten lenger ned.

– Ingen overdrivelse

Kammerkonserter, skolekonserter, og sist, men ikke minst finalen i Ung klassisk talent står på programmet. I tillegg blir det 2. juni solistkonsert der fjorårets solistprisvinnere er solister med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand.

Ung klassisk ble til for å gi barn og unge muligheten til å møtes, utveksle erfaring, og utvikle seg videre innen klassisk musikk. Ved å gi dem profesjonelle scener og et bredt publikum, øker interessen og følelsen av at det de jobber med er meningsfylt. Det er dessuten mye gøyere enn bare å sitte alene på et øvingsrom.

Ung klassisk har slagordet: «Opplev fremtidens stjerner nå!». Dette er ikke en overdrivelse. Bare et raskt blikk på tidligere talenter i Ung klassisk vil avsløre at mange er allerede godt etablerte profesjonelle musikere. En festival som Ung klassisk er viktig for å aktivisere og promotere unge talenter. Vi ser også at det gir en møteplass hvor nye sammensetninger av ensembler kan skapes.

FRA ARENDAL: Kitty Theobald Gjerland (15) spiller piano. Foto: Agder Musikkråd

Åpner torsdag

Ung klassisk skolesekk er to skolekonserter for 1.–4. trinn i skolene i Arendal. Interessen fra skolene er enorm hvert år, og begge konsertene ble fulltegnet i løpet av kort tid. Elevene kan se fram til å få se produksjonen "Kvitrende klanger" med blokkfløytekvartetten Woodpeckers Recorder Quartet.

Fredag er det klart for Ung klassisk vorspiel i Lille Torungen i Arendal kulturhus. Her serverer et knippe deltakere fra audition til Ung klassisk talent, tidligere prisvinnere, samt lørdagsskoleelever en variert kammerkonsert. Det blir musikk av Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach, Mads Oliver Johansen, Carl Maria von Weber, Franz Liszt, Gabriel Fauré og Antonin Dvorak. Medvirkende utøvere:

Desirée Berg, piano, Benjamin Eikrem, piano, Mads Oliver Johansen, piano, Stine Regina Tusvik, sang, Zijun Xiu, fagott, Xinyue Zhang, fagott.

Lørdag

Ung klassisk samarbeider med Musikkens Venner Arendal om en spennende matinékonsert lørdag med den unge, fremadstormende strykekvartetten Zorá Quartet

Kvartetten ble dannet i 2015, under ledelse av den kjente amerikanske kvartetten Pacifica String Quartet ved Indiana University i USA, og består av unge, profesjonelle musikere.

Musikerne har bakgrunn fra Thailand, Japan, Kina og Marokko, men har funnet sammen i sin kjærlighet for kammermusikk. På konserten i Arendal har bratsjisten Julian Sawhill måttet melde forfall, men de har fått inn den norske bratsjisten Marthe Husum som vikar.

FRA RISØR: Herman Bakke Karlsen (21) spiller piano. Foto: Agder Musikkråd

Finalekonsert

Festivalen avsluttes lørdag ettermiddag med den store finalen i Ung klassisk talent. De 14 finalistene spiller seg til heder og ære, pengepremier og dessuten muligheten til å holde konsert med Kristiansand Symfoniorkester under Ung klassisk i 2024. Fagjuryen på finalen får en krevende oppgave med å plukke ut prisvinnere.

Fagjuryen er bredt sammensatt med kompetente fagfolk. Juryleder er pianist Trygve Trædal som representerer UiA. Med seg i juryen har han sanger, pedagog og dirigent Rolf Magne Schmidt Asser, cellist Maja Birkeland, oboist Roar Brostrøm, som representerer Kristiansand Symfoniorkester, og slagverker Eirik Raude som representerer Risør kammermusikkfest.

KONSERT: Zora Quartet spiller lørdag på dagtid. Den norske bratsjisten Marthe Husum hopper inn som vikar. Foto: Agder Musikkråd

Finalister i 2023

Elvira Bang Seng (8), fiolin, Kristiansand

Eva Nuo Jiao (8), fiolin, Grimstad

Caroline Louise Richards (11), cello, Kristiansand

Isabella Natali Fossheim (13), sang

Erik Støbak (15), saksofon, Arendal

Kitty Theobald Gjerland (15), piano, Arendal

Jonas Eirik Xu (17), piano, Mandal

Gustas Petrikas (17), piano, Kristiansand

Yeva-Yevheniia Brazul-Brushkovska (19), piano, Kristiansand

Zongting Li (20), fagott, Kristiansand

Irina Bashllari (21), fiolin, Kristiansand

Herman Bakke Karlsen (21), piano, Risør

Minea Martina Suhonen (23), klarinett, Kristiansand

Salar Nikka (24), piano, Kristiansand