– Det er to ønskerepriser, ei svensk verdensstjerne, ei stigende stjerne og en millionselger, oppsummerer Lahlum i en pressemelding. Folkeakademiet Tvedestrand, Bokbyen Tvedestrand, Bokhuset og Hotell Lyngørporten samarbeider om den populære festivalen.

Anne Holt er ny på festivalen, og en av våre fremste og mestselgende krimforfattere helt fra debuten med Blind gudinne i 1993. Hun har solgt nærmere ti millioner bøker på verdensbasis, og mottatt både Bokhandlerprisen og Rivertonprisen. Hun har også vært nominert til den prestisjetunge amerikanske The Edgar Ward, som én av bare tre skandinaver i historia. Den nyeste boka fra Anne Holt er «Det ellevte manus», i avisa VG omtalt som «årets beste krim!» i 2021.

ER NY: En av våre fremste og mestselgende krimforfattere, Anne Holt, deltar på festivalen for første gang. Foto: Anna-Lena Ahlström

Er ønsket tilbake

Unni Lindell og Jørn Lier Horst har vært på festivalen før, og er ønsket tilbake av mange av festivaldeltakerne som har kommet med ønskene sine. Lindell har fått strålende kritikker også for den nyeste krimromanen, som kom tidlig i august i år:

«Årets bok bekrefter noe jeg tidligere har skrevet, og jeg gjentar det gjerne: Unni Lindell befinner seg i det absolutte toppsjiktet av norske krimforfattere, hun skriver godt og presist og har et fast grep om de viktigste litterære virkemidlene.» (VG)

ER ØNSKET TILBAKE: Unni Lindell er ønsket tilbake av mange festivaldeltakere. Foto: Eivind Taksrud, Who Dares

– Kan alle løse en drapssak?

Jørn Lier Horst går videre med bøkene om etterforskeren William Wisting, som også er filmet med flere sesonger på strømmetjenestene. Den erfarne forfatteren og politimannen Lier Horst spør på omslaget av den nyeste suksessromanen «Grenseløs»: «Det sies at alle er i stand til å begå drap, men kan hvem som helst løse en drapssak?».

Ørjan Nordhus Karlsen er den ferskeste av forfatterne i festivalen, med «Rød stjerne» som tredje bok i serien med Ida Vinterdal. I boka står Ida Vinterdal overfor avsløringa av en sannhet som kan få enorme konsekvenser for Norge og nordområdene. Også Nordhus Karlsson får strålende kritikker, og er en stigende stjerne i norsk og nordisk krim.

DEN FERSKESTE: Ørjan Nordhus Karlsen er den ferskeste av forfatterne i festivalen, med «Rød stjerne» som tredje bok i serien med Ida Vinterdal. Foto: Julie Pike

Johanna Mo er den siste i kvintetten Lahlum får med seg. Johanna Mo skriver fra Öland, og blir nå utgitt i 19 land. Også i Norge får hun stadig flere lesere. I den nye Ölandserien kom bok nr. 2 «Skyggeliljen» ut på norsk tidligere i år, og flere er ventet i rask rekkefølge.

Egen festivalkunstner

Hans Olav Lahlum har ny bok om etterforskeren Kolbjørn «K2» Kristiansen og medhjelperen Patricia nå i høst. Krimromanen «Søskenmysteriene» har som så ofte i Lahlums bøker historiske forgreininger, denne gangen både under krigen, på 1960-tallet og i 1973.

Fotokunstneren Ida Monrad Haugen fra Gjeving er festivalkunstner.

FÅR STADIG FLERE LESERE: Johanna Mo skriver fra Öland, men får stadig flere norske lesere. Foto: Foto: Sofia Eckerblad

Helt fra 2014 har Hans Olav Lahlum ledet krimfestival i Tvedestrand og på bokhotellet Hotell Lyngørporten på Gjeving. Hvert år får han med seg flere av Norges og Nordens fremste krimforfattere. På denne festivalen kommer leserne nær forfatterne, som er med i alle måltider og også i omvisninger langs de rikholdige bokhyllene i antikvariatene Bokbyen Tvedestrand.