NOMNNERT: Heidi Sævareid, her fra utdelingen av Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 2015. Denne gangen er hun prisnominert for sin første voksenroman.

Her er de nominerte til Sørlandets litteraturpris

Fra øst i Agder kan Heidi Sævareid vinne prisen for skjønnlitteratur med sin første voksenroman, mens Håkon Haugland er nominert til sakprosa-prisen for «I sjøfartens tid. Arendal 1723-1900».

Nominasjonene ble offentliggjort 10. februar klokken 10. I juryen satt Randi Nilsen (leder), Magnus Thunes Jensen, Torbjørn Hodne, Steinar Thorsen og Guri Idsø Viken.

Fra nå og fram til 31. mars er det mulig å stemme på din favoritt – stemmeseddel er tilgjengelig i alle biblioteker i Agder, opplyses det på nett (ekstern lenke).

(Teksten fortsetter under videoen)

Skjønnlitteratur:

• Annabelle Despard: Vannet bestemmer. Cappelen Damm 2020 (Cardiff/Oslo – Kristiansand fra 1976)

• Mirjam Kristensen: Et plutselig mørke. Oktober 2020 (Lyngdal – bosatt i Kristiansand)

• Heidi Sævareid: Longyearbyen. Gyldendal 2020 (Lillesand/Kristiansand – bosatt i Bristol

Begrunnelser:

Annabelle Despards forfatterskap er et av de friskeste som har dukket opp i norsk poesi de siste tyve årene,» skrev Jan Erik Vold i Morgenbladet (2016). Med sin syvende diktsamling er hun for første gang nominert til Sørlandets litteraturpris. Terningkast 6 (Fædrelandsvennen).

Mirjam Kristensen er en svært kritikerrost og har mottatt flere høythengende priser. Hun blir stadig omtalt som en utsøkt stilist. I en nøktern stil mestrer hun å skrive om bunnløs ensomhet. Hun mottok Sørlandets litteraturpris i 2002.

Heidi Sævareid har tidligere utgitt prisbelønte romaner for unge. Dette er hennes første voksenroman. Forfatterskapet er preget av originale temavalg som utforsker yttergrenser. Hun er sjeldent grundig researcher. VG trillet terningkast seks for Longyearbyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Bruno Jovanović torde ikke komme ut av skapet før etter at han flyttet fra Arendal

Sakprosa:

• Pål Kristian Eriksen: Nye språk i Norge – en språkodyssé. Pax 2019 (Lyngdal – bosatt i Oslo)

• Håkon Haugland: I sjøfartens tid. Arendal 1723–1900. Cappelen Damm 2020 (Tvedestrand)

• Harald Dag Jølle: Nansen. Utfordreren. Gyldendal 2020. (Lyngdal – bosatt i Tromsø)

Begrunnelser:

Pål Kristian Eriksen: Om de såkalte «innvandrerspråkene som polsk, tamil, somali, arabisk, tyrkisk. Med entusiasme og humor ønsker Eriksen at vi skal lære mer om språkene som omgir oss. Boken fikk, blant gode anmeldelser, terningkast 6 i Stavanger Aftenblad.

Håkon Haugland har skrevet bind to av i alt tre større bøker om Arendal by- og regionshistorie. Beretningen om Seilskutebyen. Faghistorikeren har laget et solid dokumentert verk som utgis i anledning Arendals 300-årsjubileum i 2023.

Harald Dag Jølle: «Nærmere et historisk menneske og en tid kan vi ikke forvente fra en biograf og hans objekt», skriver NRKs Leif Ekle i sin anmeldelse om Jølles andre bind om Nansen. Den første, Nansen. Oppdageren mottok han Sørlandets litteraturpris for i 2012.

Mer om de nominerte

SKJØNNLITTERATUR:

Annabelle Despard: Vannet bestemmer. Cappelen Damm 2020.

Naturen, og menneskenes plass i den, er et sentralt tema i Annabelle Despards sjuende diktsamling. Hun skriver ut fra erfaring og minner fra et langt liv, men samtidig med et friskt og reflekterende blikk på nåtid og omgivelser. Forlaget skriver: «Det er dikt å lære av og smile av, bilder som setter vår dyrebare tilværelse i perspektiv.» – og juryen stiller seg bak denne omtalen.

Mirjam Kristensen: Et plutselig mørke. Oktober 2020.

Judith har fortellerstemmen i romanen, og gjennom henne får vi tegnet et bilde av venninnen Hulda, og hennes kompliserte liv. Et brev fra Hulda, som Judith får på slutten av historien, gir svar på uløste spørsmål Judith har for å kunne forstå venninnen. «Kristensen skriver tenksomt og fint, og utforsker relasjoner og eksistensielle erfaringer som død, tilknytning, depresjon og ensomhet.» skriver Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve. Miriam Kristensen har mottatt en rekke priser, og Et plutselig mørke er forfatterens femte roman.

Heidi Sævareid: Longyearbyen. Gyldendal 2020.

I romanen Longyearbyen blir leseren tatt med til et lukket og vintermørkt gruvesamfunn på 1950-tallet. Den unge legefruen fra Oslo vest får et vinteropphold på Svalbard som hun har hatt små muligheter til å forberede seg på. Hun setter pris på naturen og på skiturer, men er begrenset av rollen som hjemmeværende småbarnsmor – og av isbjørnfaren. Spenningen stiger når det viser seg at en sentral person i romanen ikke mestrer mørke og isolasjon. Fortellingen er inspirert av hennes besteforeldres historie. Heidi Sævareid har tidligere gitt ut prisbelønte ungdomsromaner, dette er hennes første roman for voksne.

SAKPROSA:

Pål Kristian Eriksen: Nye språk i Norge – en språkodyssé. Pax 2019.

Med innvandring fra de fleste verdenshjørner har vi fått et mangfold av språk til det norske samfunnet. Mens det fremdeles er norsk, nynorsk og samisk som er våre hovedspråk, og barna våre lærer engelsk fra første klasse, snakkes det polsk, arabisk, somali, tyrkisk, kurdisk og mange flere språk rundt oss hver eneste dag. Forfatteren, som er multilingvist og språkentusiast, tar oss med på en spennende språkreise, med mål om at vi skal lære mer om språkene som omgir oss. Med humor og eleganse forteller han om språkenes historie, slektskap og uttale, og med lingvistiske godbiter som «funfacts».

Håkon Haugland: I sjøfartens tid. Arendal 1723–1900. Cappelen Damm 2020.

Dette er beretningen om Seilskutebyen Arendal, perioden da Arendal var en av Norges største sjøfartsbyer. Boka omhandler Arendals gullalder og storhetstid, preget av internasjonal skipsfart, handel og impulser fra utlandet. Den beskriver også krakk og nedgangstider, omstilling og omdanning til det moderne samfunnet. I byen foregikk i denne perioden både pietistiske vekkelser, framvekst av et organisasjonssamfunn, og dannelsen av Det norske Arbeiderparti. Arbeidet med boka har frambrakt nye opplysninger, og faghistoriker Håkon Haugland har levert solid dokumentert historieskriving om Arendal og regionen. Arendal skal feire sitt 300-årsjubileum i 2023, og boka I sjøfartens tid er bind to i et planlagt trebindsverk som utgis i forbindelse med byjubileet.

Harald Dag Jølle: Nansen. Utfordreren. Gyldendal 2020.

I Nansen-året 2011 kom forfatterens bok Nansen. Oppdageren ut, og nå følger bind to: Nansen. Utfordreren. Her møter vi ham som 50-årig enkemann og alenefar for fem barn, med de store oppdagelsesferdene bak seg. Fridtjof Nansen ønsket da å konsentrere seg om oseanografisk og vitenskapelig arbeid, men blir snart engasjert i politisk og humanitært arbeid: Fra norsk forhandlingsdelegasjon (for handelsavtale) i USA under første verdenskrig til å bli en ledende skikkelse i det nydannede Folkeforbundet, og til arbeid for repatriering av krigsfanger og innsats for de hungersrammede i Russland. For sitt humanitære og fredsskapende arbeid fikk Nansen Nobels fredspris i 1922. Harald Dag Jølle har beskrevet Nansens liv og virke fram til hans død i 1930, blant annet gjennom en mengde sitater fra private brev.