1945: Et glimt fra hjemmefronten i Setesdal austhei. Foto: Bilde fra bøkene til Frøstrup og Davidsen

Har samlet hele krigen i to bøker

Bokverket om Agder under okkupasjonen er nå komplett.

Det sier Johan Christian Frøstrup om bøkene som tar for seg krigsårene 1940–1945.

Bind I, Aust-Agder under okkupasjonen, kom i 2017 med ny utgave i 2018, og i år fulgte bind II om Vest-Agder.

Forfatterne bak begge bøkene er Bjørn Davidsen og Johan Christian Frøstrup, begge fra Arendal. De har brukt over seks år for å få ferdig bokverket som til slutt ble på nesten 1.300 sider med en mengde bilder og illustrasjoner som ikke tidligere har vært på trykk.

Takker Sideblikk-lesere

– Under arbeidet med bøkene, ble bilder og annet stoff fra krigsårene 1940–1945 flere ganger etterlyst blant annet gjennom Sideblikk. Gledelig var det at svært mange fra hele Agder tok kontakt og mye av dette er tatt med i bind I og II. En stor takk til alle som har vært med å hjelpe, sier de.

1943: Tysk luftvernstilling på Tromøy. Foto: Bilde fra bøkene til Frøstrup og Davidsen

Bokverket som tar for seg hele Agder – fra kyst til hei, fra land til luft, har med mye om major Arne Laudal sin Kampgruppe 3 og om de menn og kvinner som opererte i det skjulte som XU-agenter.

– I bøkene kan man dessuten lese om forberedelser til krig, den frivillige militæropplæringen, da kystbyene ble okkupert av tyske tropper, om alliert flyaktivitet (flyslipp og flystyrt) samt om alle de festningene som tyskerne bygde langs Sørlandskysten, forteller duoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mishandling

Det beryktede Arkivet i Kristiansand hvor mange fra Agder ble stygt mishandlet, er fyldig omtalt. Det samme gjelder de nådeløse egder – de som måtte stå til rette for drap, tortur, mishandling og angiveri.

BOMBE: Alliert B17-fly som bombet Knaben gruver. Foto: Bilde fra bøkene til Frøstrup og Davidsen

– Skulle noen av Agderpostens lesere fortsatt sitte inne med bilder, dokumenter eller annen informasjon om okkupasjonstiden i Agder, vil vi svært gjerne bli kontaktet slik at dette eventuelt kan bli tatt med i nye utgaver av bøkene, sier Frøstrup og Davidsen som kan treffes via frilufts@online.no eller 48 11 58 70.