Agderposten

Kultur

Guttorm kaller seg en kinaputt. Storkanonen skal fortelle hvordan han jobber

Guttorm kaller seg en kinaputt. Storkanonen skal fortelle hvordan han jobber

Krimfestivalen ved havet åpner straks dørene både for millionselgende «forfatterkanoner» og en lokal krimsnekrer som kaller seg en kinaputt.

annonse

– Jeg er krimfestivalens lokale alibi, så å si. Mellom storkanonene er jeg en kinaputt, sier Guttorm Eskild Nilsen og humrer.

– Men jeg har åpenbart truffet ganske godt med serien min og får tilbakemeldinger om at folk koser seg med dem. Den har mer humor enn blod.

Løs krimgåte med forfattere

Lørdag står som vanlig en krimgåte på menyen på Terna Kafé i Tvedestrand.

– Der vil Jan Kløvstad og jeg i kjent stil presentere utgangspunktet for en kriminalhistorie, og så er det opp til lagene, med forfattere og publikum, å gjette løsningen, forteller Nilsen, som samme dag slipper sin femte krim «Tampen brenner»:

annonse

Finner mann i underbuksa

– I år er starten på krimgåten at pensjonert maskinsjef Konrad Ågesen skal ut se etter fyrlykta på Kvaknes, ved innløpet til Kilsud. Der finner han en godt voksen og svært død mann i fyrlykta. Har på seg underbukse og en gammeldags badebukse med hvite striper i sidene. Det er ikke noe annet der. Men mens krimgåter vanligvis kun har én løsning, åpner vi her for flere alternative løsninger.

Og sånt blir det gode anekdoter av:

– Ett år var forfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst med på Terna, og han ville henlegge saken på bevisets stilling, forteller Guttorm Eskil Nilsen.

Få festivalpakker igjen

– Tom Egeland er nok storkanonen i årets utgave av krimfestivalen, i tillegg til han som gir navn til den, Hans Olav Lahlum, sier leder Solveig Røvik i Bokbyen ved Skagerrak og Bokbyen Forlag, og legger til at det har vært stor rift om billettene til årets festivalhelg.

– For pakkene med overnatting og middag begynner det å bli få igjen. Billetter selges gjennom Bokhotellet og det er fortsatt en god del dagspass igjen.

annonse

Se dette bildet i full størrelse
 - SUKSESSFORFATTER Tom Egeland kommer til krimfestivalen for å fortelle om arbeidet med den svært populære Bjørn Beltø-serien.

SUKSESSFORFATTER: Tom Egeland kommer til krimfestivalen for å fortelle om arbeidet med den svært populære Bjørn Beltø-serien.

Se dette bildet i full størrelse
Bokbyen - SNART FULLT – Få festivalpakker igjen med overnatting, men en del dagspass, sier daglig leder i Bokbyen ved Skagerrak, Solveig Annette Røvik.

SNART FULLT: – Få festivalpakker igjen med overnatting, men en del dagspass, sier daglig leder i Bokbyen ved Skagerrak, Solveig Annette Røvik.Foto: Bokbyen

1,5 million solgte bøker

At Norge elsker Egeland er ubestridt; siden mannen slapp sin første krimroman i 2001 har han solgt ufattelige 1,5 millioner bøker i serien om Bjørn Beltø. Han forlot journalistikken i 2006, vant Rivertonprisen i 2009, og har skrevet i alt åtte romaner om Beltø. Men nå er det slutt:

Egeland erklærte i fjor høst at han og krimhelten Beltøs veier nå skilles, det blir ikke flere bøker om arkeologen som snubler over mysterier der teologi spiller en viktig rolle.

Men fra sin skrivestue på Nordstrand har 59-årige Egeland selvsagt ikke slakket på farten; han skriver på en thriller, og avslører overfor Agderposten at han vil gi tilhørerne på Bokhotellet dypere innsikt i hvordan han jobber:

annonse

– Fra Moses og Jesus til Satan

– Jeg har tenkt å si litt om tankene mine om og arbeidet med bøkene. Veien fra du får en idé og frem til du faktisk har utgitt en bok, er jo temmelig lang, sier Egeland og utdyper:

– Romanene om Bjørn Beltø, fra Sirkelens ende i 2001 til min siste, Codex i 2018, tar for seg ulike aspekter ved kristendom, religion og mytologi. Alt fra Moses, Jesus og Paulus til Satan og det evige spørsmålet: Hva skjer med oss når vi dør? Fascinerende temaer, synes jeg.

– Selvfølgelig «ja»

Det er Hans Olav Lahlum selv som setter sammen programmet og inviterer forfatterkolleger til Bokhotellet Lyngørporten. Egeland var på festivalen i dens første år, og var rask med å rydde plass i kalenderen nå:

Se dette bildet i full størrelse
 - TETT PÅ Siden første festival i 2013 har Hans Olav Lahlum og Bokbyen ved Skagerrak gitt mulighet til å komme tett på forfattere.

TETT PÅ: Siden første festival i 2013 har Hans Olav Lahlum og Bokbyen ved Skagerrak gitt mulighet til å komme tett på forfattere.

– Hans Olav Lahlum er både en god kollega og en god venn, så når han inviterer, er det klart jeg takker ja. Dessuten er Tvedestrand en knakende kjekk by – selv om årstiden kanskje er litt feil – og hotellet riktig så trivelig der det ligger i havgapet. Hyggelig er det også å komme så tett på publikum gjennom en hel helg, synes Egeland.

Etter at Lahlum har åpnet festivalen fredag kveld, vil han bokbade Ruth Lillegraven om hennes forfatterreise fra poesi til psykologisk krim, før det er «kriminell middag» med høytlesning.

Lørdag går det slag i slag, med fellestur til Tvedestrand sentrum, der det som vanlig blir vandring i antikvariatene sammen med forfatterne og det omtalte gruppeoppgaven med å løse mysterium på Terna.

Om ettermiddagen bokbader Lahlum kollega Gaute Heivoll «Om forbrytelse og straff – i krimlitteraturens grenseland» på Bokhotellet, før foredrag og «Kriminell helaften med et blodig måltid» der Lahlum leder krimquiz og alle forfatterne er med.

Anne Karin Andersen - IDYLL Lyngørporten Bokhotell byr på nærhet både til havet og til et knippe krimforfattere kommende helg.

IDYLL: Lyngørporten Bokhotell byr på nærhet både til havet og til et knippe krimforfattere kommende helg.Foto: Anne Karin Andersen

annonse