IDOL: Kristian Haugstøyl fra Åmli på Idol-audition i Arendal. Fredag den 13. skal tallet på gjenværende reduseres igjen, og Kristian krysser fingre. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/TV 2

Går han videre i dag, må han ta skoleåret om igjen

Kristian Haugstøyl (18) fra Åmli er nå den eneste fra Agder som er igjen i Idol. Hvis han går videre fredag kveld, kan han få han så mye fravær at han må ta andreklasse på Åmli videregående om igjen.

Kristian Haugstøyl er spent. Fredag kveld får han en ny sjanse – både til å ryke ut og til å gå videre i TV 2-serien Idol.

Når Agderposten ringer ham, er både han og familien i selvpålagt koronakarantene. Fosterbroren til Kristian var i følget som besøkte Bologna i Italia sammen med andre fra Sam Eyde videregående skole.

Da de kom hjem, fikk Italia-farerne 14 dagers karantene.

Det gjorde ikke familiene deres, men mor i huset, Nina Merethe Haugstøyl, synes likevel det er fornuftig å være ekstra forsiktig, fordi bygda er liten og de kjenner folk uten immunforsvar, forteller hun. Så fram til fredag holder de seg hjemme, alle sammen, Kristian inkludert. Men ingen av dem har koronasymptomer.

Ville kanskje ha godt av det

Fravær, derimot, begynner å bli et tema for sangeren og gitarspilleren i Idol nå. Bootcampen tok fem skoledager, før det røyk én dag til audition, og fortsatt er det møter og samtaler. Hvis Kristian er blant dem som får fortsette etter fredagens sending, så får han mer enn 10 prosent ureglementert fravær i noen fag, og må – hvis ikke 10 prosentregelen blir opphevet på grunn av koronaunntakstilstand – ta hele skoleåret om igjen.

– Hvordan ser du på det?

– Kanskje jeg ville ha godt av det. Jeg vokser på dette som menneske. Og så er jeg så insane skolelei. Jeg tror et avbrekk kanskje kunne gjort godt. Men samtidig vil jeg jo helst bli ferdig med skolen på kortest mulig tid, sier han.

Men kunne han velge selv, så ville han heller ha flere runder i Idol enn å fortsette på skolen som før. Nå ligger framtida hans både i dommernes og i publikums hender.

Deilig miljø

For Kristian har Idol betydd kjempemye så langt. Han bor i en liten bygd, der det naturligvis ikke finnes et tilsvarende stort og intenst sang- og musikkmiljø som han opplever i Idol-miljøet.

– Det har vært helt fantastisk, og jeg har lært utrolig mye. Både om TV og om meg sjøl. Jeg har lært å takle nye utfordringer og å ta ting på sparket. Jeg har følt meg så skikkelig hjemme. Det er så fantastiske ungdommer som er med der. Det er utrolig deilig å være i et sånt miljø, sier han.

Selv om Idol er en konkurranse, opplever han ikke at konkurrentene blir farlige rivaler. Han føler tvert imot at alle bare vil hverandre det beste, og støtter og hjelper hverandre. Han har fått gode venner der, og kan godt se for seg at han danner band med noen derfra, eller at det oppstår andre former for samarbeid dem imellom når Idol-tiden er over.

Livesending uten publikum

Også mamma Nina er glad for denne sjansen sønnen har fått. Hun skryter av oppfølgingen både han og familien får, med fagfolk på alle kanter, inkludert psykolog.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun forteller at hele familien hadde bestemt seg – uansett hvordan det går med Kristian førstkommende fredag – for å reise inn til live-sendingen fredag 20. mars. De har nettopp fått vite at den kommer til å gå uten publikum på grunn av koronafaren. Litt nedtur, men samtidig godt for familien å slippe å ta den typen risikovurderinger selv, sier hun.

De oppfordrer Kristians venner til å følge ekstra godt med under TV-sendingen fredag den 13.