Disse tre fikk Sørlandets litteraturpris

Kvinnerne ble vinnerne da tre litteraturpriser ble delt ut fredag. Karl Ove Knausgård og Heidi Sævareid, begge fra tidligere Aust-Agder, var blant de nominerte.

Sørlandets litteraturpris ble delt ut i en direktesending fra Kristiansand folkebibliotek. Se tildelingen i opptak i videovinduet over, og les mer om vinnerne i faktaboksen.

JURYENS BEGRUNNELSE:

Line Baugstø er den historisk første mottaker av Sparebanken Sørs barne- og ungdomspris med «Vi skulle vært løver». Den skal deles ut hvert tredje år. Her skildrer hun for første gang i norsk barnelitteratur en transperson - om å være født i feil kropp. Bokens tematikk handler også om mangfold og om å våge å stå opp mot det etablerte.

Annemor Sundbø , strikkekunstens nestor, er den veletablerte som har fått en mengde priser. Hun mottar Sørlandets litteraturpris for andre gang med en bok som kommer til å stå som et standardverk om strikking og mønstrenes historie med et svært rikt billedgalleri.

Camilla Bøksle er debutanten blant vinnerne. Hun har fått strålende kritikker for «Det er vakrest når det skumrer». Med romanen fremmer hun fortellingen, det å lytte til de eldre generasjoners historie og veivalg og Bøksle balanserer mellom ulike tidsperioder i vakkert språk.

De nominerte bøkene:

Camilla Bøksle: Det er vakrest når det skumrer (Solum Bokvennen, 2019)

Hører vi egentlig etter når de eldre i familien forteller om seg selv, sitt eget liv og «gamle dager»? Barnebarnet har alltid hørt sin farfar snakke og fortelle, men sjelden lyttet. En dag hender det noe som fører til en stadig tettere kontakt mellom en gammel farfar og en sønnedatter midt i livet. Dette er en roman basert på virkeligheten. Boka forteller en nydelig historie om farfaren, hans oppvekst, ungdom og valgmuligheter i livet. Den gir også et tidsbilde av Kristiansand for et par generasjoner siden. Det er vakrest når det skumrer er forfatterens debutroman.

Annemor Sundbø: Koftearven (Gyldendal) 2019)

Annemor Sundbøs «Koftearven» setter koftekulturen, som gjerne ansees som en urnorsk tradisjon, inn i et globalt, tverrkulturelt og historisk perspektiv med røtter fra store deler av verden. Hun stiller spørsmål ved om de norske koftemønstrene er så helnorske som vi velger å tro. Boka tar for seg myter og hypoteser om opprinnelsen til den norske mønstertradisjon som har utviklet seg gjennom generasjoner, påvirket av religion, overtro, politikk, samfunnsøkonomi, og ikke minst mote. I tillegg har boka en rekke strikkemønstre og veiledninger for den som ser på håndarbeidet som den viktigste delen av koftearven.

Line Baugstø: Vi skulle vært løver (Aschehoug 2018 )

Når klasse 7A kommer tilbake på skolen etter sommerferien begynner ei ny jente, Leona, i klassen deres, og Malin ønsker at de kunne bli venner. Å være en av venninnegjengen er viktig når man er 12 år, men enkelt er det ikke alltid, og Malin føler seg ofte oversett. Mange vil bli venner med Leona, men hun er sjenert og forteller lite om seg selv. En dag viser det seg at Leona bærer på en stor hemmelighet, og det er da Malin ønsker at hun hadde vært sterk og modig som en løve, for å kunne stå opp for Leona.

De nominerte var (vinner uthevet)

Skjønnlitteratur:

Camilla Bøksle: Det er vakrest når det skumrer (Solum Bokvennen, 2019)

Bjørn Arild Ersland: Bekken (Pelikanen, 2019)

Karl Ove Knausgård og Stephen Gill (foto): Fuglene under himmelen (Oktober, 2019)

Sakprosa:

Eirin Holberg og Knut Dørum: Arendal før kjøpstaden (Cappelen Damm, 2018)

Nazneen Khan-Østrem: London (Kagge, 2019)

Annemor Sundbø: Koftearven (Gyldendal) 2019)

Til Sparebanken Sørs barne- og ungdomspris:

Line Baugstø: Vi skulle vært løver (Aschehoug 2018 )

Heidi Sævareid: Bruddlinjer (Gyldendal 2017 )

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gaute Heivoll og Børge Bredenbekk (ill.) Klokkerens vangelium(Vigmostad Bjørke 2019)

Camilla Bøksle: Det er vakrest når det skumrer (Solum Bokvennen, 2019)

Les mer om vinnerne i faktaboksen:

Juryen besto av:

Randi Nilsen (leder)

Magnus Thunes Jensen

Torbjørn Hode

Steinar Thorsen

Guri Idsø Viken