ANNERLEDES HALLOWEEN: Halloween-feiringen, som både har kristne og hedenske tradisjoner, har fått stor utbredelse over hele Europa. Folkehelseinstituttet oppfordrer til at «knask eller knep»-turene droppes i år. Foto: NTB

FHI oppfordrer til å droppe knask eller knep

Folkehelseinstituttet oppfordrer til å droppe knask eller knep-runden i nabolaget på Halloween.

Det nærmer seg skrekkaftenen Halloween, som feires 31. oktober.

I en artikkel med råd foreslår FHI skattejakt, rebusløp og lignende med de samme faste gruppene som man vanligvis er sammen med, i stedet for den tradisjonelle godterirunden i nabolaget.

– Hensikten er å redusere antall kontakter slik at man reduserer sjansen for smittespredning og bidrar til en enklere smittesporingsjobb for kommunen dersom det blir nødvendig, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI.

Hun peker videre på at det som på alle andre arrangementer og sammenkomster for tiden, er viktig at ingen syke personer deltar, og at alle husker god hånd- og hostehygiene underveis.

Det er også viktig å holde seg til ferdig innpakket godteri og ikke dele sminke med andre enn dem man bor sammen med.

Ordføreren i Gjerstad, Inger Løite (Ap), er blant dem som oppfordrer til en annerledes Halloween-feiring i år.

- Barna bør ikke ha store kostymefester og drive med knask eller knep-turer på dørene hos folk. I stedet foreslås det at feiringen foregår i mindre grupper, blant barn som pleier å treffes. I stedet for å gå rundt på besøk til hjem i bygda, kan det kanskje være minst like gøy for barna å lage et eget Halloween-verksted med hyggelige aktiviteter, sier ordføreren til nettavisen igjerstad.no.

Skulle man likevel få monstre eller hekser på døra denne kvelden, oppfordrer Folkehelseinstituttet at den personen som åpner døra, er den samme personen som deler ut godteri. Bruk skje eller pølseklype, og ha rene hender.

Les også
Kan vi feire Halloween i år?
Les også
Nye tiltak og innstramminger. Les de nye reglene