NOMINERT IGJEN: Forfatter Karl Ove Knausgård er nominert til Sørlandets litteraturpris 2020, sammen med Stephen Gill. Foto: Berit Roald

Disse skal gi Knausgård kamp om litteraturprisen

Seks kandidater kjemper i to kategorier av Sørlandets litteraturpris 2020.

Nominasjonene ble lagt fram under Kulturkonferansen i Arendal ved juryleder Randi Nilsen.

Nå er det opp til publikum, som skal stemme på sine favoritter innen skjønnlitteratur og sakprosa. Det kan de gjøre på nett, i bokhandler eller biblioteker fram til 31. mars. Den nye Sparebank-prisen, som skal deles ut hvert år, er en ren jurypris.

Her er de nominerte og juryens begrunnelse:

DE NOMINERTE I SKJØNNLITTERATUR:

1. Camilla Bøksle: Det er vakrest når det skumrer (Solum Bokvennen, 2019)

Hører vi egentlig etter når de eldre i familien forteller om seg selv, sitt eget liv og «gamle dager»? Barnebarnet har alltid hørt sin farfar snakke og fortelle, men sjelden lyttet. En dag hender det noe som fører til en stadig tettere kontakt mellom en gammel farfar og en sønnedatter midt i livet. Dette er en roman basert på virkeligheten. Boka forteller en nydelig historie om farfaren, hans oppvekst, ungdom og valgmuligheter i livet. Den gir også et tidsbilde av Kristiansand for et par generasjoner siden. Det er vakrest når det skumrer er forfatterens debutroman.

2. Bjørn Arild Ersland: Bekken (Pelikanen, 2019)

Hva skjer når barna beveger seg stadig nærmere vannet og de voksne bare sitter og ser på? I romanen Bekken kombinerer Bjørn Arild Ersland innsikten i barns erfaringsunivers med forståelsen for hvordan enkelthendelser i oppveksten kan prege en som voksen og, ikke minst, om hvordan vi som voksne legger premisser for barna våre. Her balanseres barnas vennskap og oppdagelseseventyr fint mot blodige griseslakt og kloakkstinkende vassfar i et enkelt, men likevel poetisk og presist språk.

3. Karl Ove Knausgård og Stephen Gill: Fuglene under himmelen (Oktober, 2019)

Dette er historien om tre generasjoner kvinner. Hovedpersonen har flyttet tilbake til hjemstedet og barndomshjemmet for å pleie sin gamle og syke mor. Datteren kommer på besøk, og dette setter i gang både refleksjoner og hendelser. Landskapet og omgivelsene skildres levende, særlig fuglelivet på stedet. Tittelen «Fuglene under himmelen» refererer til filosofen Søren Kierkegaard, som har gitt hovedpersonen inspirasjon. Handlingen er fortettet i løpet av et par dager, i en liten kortroman. Boka er mesterlig illustrert med en rekke fuglefotografier.

DE NOMINERTE I SAKPROSA:

4. Eirin Holberg og Knut Dørum: Arendal før kjøpstaden (Cappelen Damm, 2018)

Til kysten kommer impulser fra utlandet tidligere enn lenger inn i landet, og dette vises tydelig når områdets historie skal beskrives. I Arendalsregionen finner vi noen av de eldste sporene av jordbruk i Norge, og rikt gravgods fra vikingtid og romertid viser stor kontakt med en større verden. «Arendal før kjøpstaden» beskriver Arendals-områdets historie fra siste istid til 1723, da byen fikk status som kjøpstad. Særlig stor plass i boka har perioden 1650–1723 fått. Da vokste byen fram, og ble sentrum for Norges nest største sjøfartsdistrikt. Boka bygger på nye og rike arkeologiske funn, og nye analyser av eksisterende materiale. «Arendal før kjøpstaden» er bind 1 av Arendal by- og regionhistorie, som skrives i anledning Arendals 300-årsjubileum i 2023.

5. Nazneen Khan-Østrem: London (Kagge, 2019)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

London er hele Europas hovedstad. Det er en by de fleste av oss har et forhold til, enten vi har vært der eller ikke, og som Sørlandet har vært nært knyttet til opp igjennom historien. I denne boka tar journalist og forlagsredaktør Nazneen Khan-Østrem utgangspunkt i sin egen mangfoldige bakgrunn og sitt nære forhold til London og skildrer ulike befolkningsgruppers historie i byens mange bydeler med et skarpt øye for interessante detaljer og ulikhet. Den er ingen tradisjonell reisebok, men det er likevel ingenting du får mer lyst til mens du leser enn nettopp å reise til et London tegnet i Khan-Østrems bilde.

6. Annemor Sundbø: Koftearven (Gyldendal) 2019)

Annemor Sundbøs «Koftearven» setter koftekulturen, som gjerne ansees som en urnorsk tradisjon, inn i et globalt, tverrkulturelt og historisk perspektiv med røtter fra store deler av verden. Hun stiller spørsmål ved om de norske koftemønstrene er så helnorske som vi velger å tro. Boka tar for seg myter og hypoteser om opprinnelsen til den norske mønstertradisjon som har utviklet seg gjennom generasjoner, påvirket av religion, overtro, politikk, samfunnsøkonomi, og ikke minst mote. I tillegg har boka en rekke strikkemønstre og veiledninger for den som ser på håndarbeidet som den viktigste delen av koftearven.

NOMINERTE TIL SPAREBANKEN SØRS BARNE- OG UNGDOMSPRIS

1. Line Baugstø: Vi skulle vært løver (Aschehoug 2018)

Når klasse 7A kommer tilbake på skolen etter sommerferien begynner ei ny jente, Leona, i klassen deres, og Malin ønsker at de kunne bli venner. Å være en av venninnegjengen er viktig når man er 12 år, men enkelt er det ikke alltid, og Malin føler seg ofte oversett. Mange vil bli venner med Leona, men hun er sjenert og forteller lite om seg selv. En dag viser det seg at Leona bærer på en stor hemmelighet, og det er da Malin ønsker at hun hadde vært sterk og modig som en løve, for å kunne stå opp for Leona.

Line Baugstø har skrevet ei bok med varm innlevelse i den sårbare tida ved overgangen fra barn til ungdom. Boka tar opp viktige spørsmål om åpenhet i forhold til kjønn og identitet, og den er velskrevet, lettlest og engasjerende.

2. Heidi Sævareid: Bruddlinjer (Gyldendal 2017)

Søsknene Hedda og Daniel drar på festival sammen. Der begynner underlige ting å skje, og Hedda mister mer og mer kontakten med Daniel. En dag forsvinner han, og Hedda reiser for å lete etter ham. Samtidig blir hun selv mer og mer dradd inn i okkulte ritualer, og hun må finne ut av hvem hun ønsker å være i livet sitt, og hvilke verdier som skal styre.

Heidi Sævareid har skrevet en forrykende spennende roman, med et flytende, musikalsk og hardtslående språk. Romanen formidler temaer som makt, kjærlighet og identitet og stiller eksistensielle spørsmål som er aktuelle for alle aldre. En roman om unge voksne, like mye for voksne som for ungdom.

3. Gaute Heivoll og Børge Bredenbekk (ill.) Klokkerens evangelium (Vigmostad Bjørke 2019)

Den gamle kirken i bygda skal rives. 7 år gamle Bendik, klokkerens sønn, sørger over dette, for kirken er der han har sterkest minner om sin far. Faren, som hver søndag klatret opp i tårnet og fikk klokkene til å synge, men som for ett år siden ble syk og døde. En dag går Bendik gjennom isen på et vann, og kommer til et underlig land der han også møter sin far igjen. Men Bendik lengter mest av alt hjem til sin mor.

Gaute Heivoll har skrevet en magisk fortelling om kjærlighet, død og sorg, i et vakkert språk. Boka er mesterlig illustrert av Børge Bredenbekk, og tekst og illustrasjoner samspiller på en fin måte. Fortellingen er delt opp i 24 kapitler og kan leses som ei adventsbok, men egner seg like godt som høytlesningsbok ellers i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prisene deles ut 24. april kl. 11.30 på Fredagslunsj – Kristiansand folkebibliotek.