ARENDALS FØRSTE SYKEBIL: August Torgny Holthe (i bilen) var teknisk sjef på Arendal sykehus. Her er han avbildet i 1924, i det som trolig er Arendals første sykebil. Foto: Privat

Dette er trolig Arendals første sykebil

Da hun så gjennom fotoalbumene etter farmor, fant hun bildet av farfar i sykebilen. Det viser seg å være et lite stykke sykehushistorie.

– Da jeg leste om at sykehuset i Arendal fyller 100 år i år, begynte minnene å strømme på. Jeg hadde nemlig en spesiell tilknytning til sykehuset i oppveksten, forteller Kari Holthe Tornes, som selv er utflyttet arendalitt.

– Dette er trolig den første sykebilen i Arendal. Det må det nesten være. Min farfar jobbet på sykehuset fra 1921, forteller Trones.

Sykehusets historie går langt tilbake i tid, men selve åpningen var i 1920. Hennes farfar, August Torgny Holthe var utdannet maskinist, og jobbet på Arendal sykehus. Han var trolig den første som arbeidet på, og fikset, den første sykebilen.

Les også
Derfor står det 1916 på sykehuset som fyller 100 år

Sykehusets potet

– Farfar var sykehusets såkalte maskinmester eller teknisk sjef fra 1921 og til at han gikk av med pensjon. Han var veldig flink med hendene, forteller Tornes.

Med maskinistjobben fulgte det en tjenestebolig som var tilknyttet sykehuset.

– Da var vel også lettere for sykehuset å mase på han hele døgnet, når ting gikk i stykker. Han fikset det meste. Både biler, småapparater og røntgenmaskiner, mimrer Tornes.

Tornes har selv veldig mange minner fra barndommen, og var mye på besøk hos sine besteforeldre. Derfor kjenner hun også godt til sykehusets historie.

ARBEIDERE: Her er fyrmester Syvert Syvertsen og farfar August Torgny avbildet på utsiden av Arendal sykehus i 1923. Foto: Privat

– Jeg husker også fyrmester Syvertsen fra barndommen. Han jobbet i sykehusets kjeller, hvor de hadde et stort og varmt fyringsrom. Hele sykehuset hadde oljefyring på den tiden, forteller Tornes.

Søstrene i 1921

– Før i tiden kalte vi jo sykepleiere for søstre. Hadde vi gjort det i dag, hadde det blitt trøbbel, det er jo ikke riktig ordbruk lengre, legger hun til.

Trones har flere bilder fra sykehuset i sine fotoalbumer. Det er hennes farmor som har tatt flere av fotografiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HISTORISK BLIKK: Et øyeblikk fanget på baksiden av sykehuset i begynnelsen av 1920-årene. Foto: Privat

– På baksiden av sykehuset, var det et lite område med hvite benker, hvor «søstrene» dekket opp til ettermiddagskaffe og nøt lunsj, beskriver Trones.

De første sykepleierne

I år er det også 100 år siden oppstart av sykepleierutdanningen i Arendal. Kvinnene på bildet, skriver seg antakelig inn i historien ved å være blant de første ansatte ved sykehuset.

SYKESØSTRE: I år er det 100 år siden sykepleierutdanningen kom til Arendal. Her er alle søstrene avbildet i 1921. Foto: Privat