MÅLET ER NÅDD: Forlagsssjef Peer Rødal Haugen og Gabriel Scott Selskabet har nå utgitt alle verkene til Gabriel Scott. Foto: Agderposten mener

Alt av Gabriel Scott utgitt på nytt

Gabriel Scott Selskabet (GSS) satte seg i 2013 som mål å utgi alt forfatteren Gabriel Scott (1874–1958) publiserte i sin levetid. Nå er det målet nådd.

Selskapet kan nå levere hvilken som helst av Scotts 60 verk, og i tillegg flere bind med løse tekster samt to engelske oversettelser. Dermed er Gabriel Scott trolig den eneste norske forfatteren som er i den posisjonen at alt forfatteren i sin tid fikk utgitt er i vanlig hande, skriver Gabriel Scott Selskabet i en pressemelding.

I likhet med flere av Norges tidligere forfattere var Gabriel Scott i ferd med å synke ned i glemselen. og yngre generasjoner ante ikke hvem han var. Bøkene hans var ikke lenger i handelen, bortsett fra «Kilden, eller brevet om fiskeren Markus», som med års mellomrom kom i nye opplag. Bibliotekene hadde stort sett bare slitte eksemplarer eller skatter gjemt i sine magasiner. Han hadde ikke lenger noen plass i skolens undervisningsplaner, og lærerne kjente ikke til forfatterskapet. Alt gikk den gale veien. Det bestemte en gruppe ildsjeler seg for å gjøre noe med, og stiftet Gabriel Scott Selskabet (GSS) i 1997, heter det videre i pressemeldingen.

Formålet var å blåse støvet av dette særegne og mangfoldige forfatterskapet, og man begynte straks å gi ut faksimileutgaver (kopier av tidligere utgaver) av hans mest kjente bøker. I 2013 startet en stor jobb med å digitalisere alle tekstene og gi dem ut i nye utgaver med eget og samlende design. I løpet av 15–16 år var et tjuetalls faksimileutgaver gitt ut på nytt i regi av Gabriel Scott Selskabet. I det 2019 ebber ut, foreligger hele forfatterskapet på 60 verk.

Forlaget har satset på paperbackutgaver for å få tekstene ut til folket for en rimelig penge.

I tillegg har GSS forlaget gjort en stor gravejobb ved å lete opp og samle løse tekster som Gabriel Scott publiserte i aviser, blader og tidsskrift. Disse er utgitt i fire «Sanketeina»-bind – et femte er på vei – og i en praktbok om Sørlandet, slik Scott så det, illustrert med gamle bilder signert Birger Dannevig.

– Det har vært en voksen jobb for en liten forening, og vi mener selv at vi med dette har gjort en stor kulturell og litteraturhistorisk dugnad til glede for nye generasjoner lesere, sier forlagssjef Peer Rødal Haugen i GSS- forlaget ifølge pressemeldingen.

– Gabriel Scotts kjente klassikere som «Kilden», «Det gylne evangelium», «Jernbyrden», «Fant», «Sølvfaks» og «Tante Pose» er bare et lite knippe fra det omfangsrike forfatterskapet. Scott er for øvrig ikke bare en forfatter for Sørlandet, og han er definitivt ikke kun en stemme fra fortiden, selv om han var aktiv i første halvdel av 1900-tallet. Hans stemme i eksistensielle spørsmål, hans holdninger, meninger og verdier er minst like aktuelle i dag, enten det handler om livsglede, naturvern, nøysomhet og godhet, eller å stå opp for samfunnets minste, de som opplever ulike former for overgrep eller undertrykking, skriver Gabriel Scot Selskabet blant annet i pressemeldingen.