DEKKTRYKK: Denne lampen sier fra om at dekktrykket i bilen din har endret seg. Du kan ha punktert og bør stoppe. Foto: Shutterstock/NAF

Vet du hva du skal gjøre om denne lampen plutselig begynner å lyse?

Nyere biler varsler gjerne om endringer i lufttrykket. - Stopp bilen dersom denne begynner å lyse, oppfordrer NAF.

– Lampen er et varsel om at du har lite luft i dekkene eller har punktert, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Mange stusser

Biler som er kjøpt de siste seks-syv årene er oftest utstyrt med såkalt TPMS (Tyre Pressure Monitoring System).

1. november 2014 kom det krav om at alle nye biler skal ha TPMS. Hensikten er å øke trafikksikkerheten og redusere drivstofforbruket. Biler som kjører med for lite luft i dekkene bruker mer drivstoff.

Enkelt fortalt er TPMS et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket. Det kan skje ved plutselig temperaturfall fordi luften komprimeres og trykket faller. Noen opplever også at lampen lyser etter at dekket har truffet en hump eller et hull. I verste fall har du punktert.

– Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser, sier Sødal.

Dette bør du gjøre

Etter å ha stått lagret i garasje eller kjeller kan dekkene dine ha mistet litt luft, og derfor stifter svært mange kjennskap til den lille lampen i dashbordet etter dekkskift.

– Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll luft, sier Sødal.

Lufttrykk er viktig for å ha godt veigrep. I tillegg reduserer det slitasjen på dekkene dine og gir deg mindre utgifter til drivstoff.

Har lampen først begynt å lyse må du tilbakestille sensorene. Fremgangsmåten er forskjellig fra bil til bil.

«Noen modeller krever kun at du kjører en tur, andre ganger krever bilen at du går inn i menyen for å tilbakestille eller nullstiller systemet. Må du tilbakestille systemet, sjekker du instruksjonsboka for hvordan du gjør det på akkurat din bil» heter det i pressemeldingen fra NAF.

– Hvis du ikke får nullstilt systemet og fjernet varsellampen, må du nok ta en telefon til et verksted så de kan hjelpe deg med å nullstille, sier Sødal.

DEKKTRYKK: Sjekk dekktrykket om denne lampen lyser. Foto: NAF