NYE REISERESTRIKSJONER: Flere områder i Danmark går nå fra grønt til oransje. Color Line mener det vil påvirke flyten av turister. Foto: Anne Gro Ballestad

Flere endringer i innreiserestriksjonene: Slik påvirker det danmarksturistene

Regjeringen har avgjort at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere land og regioner. Danmark er blant landene som endrer farge.

Tre av fem regioner i Danmark går fra grønt til oransje, og én region går fra oransje til rødt. Det melder regjeringen i en pressemelding. Det vil si at fra og med mandag 19. juli er det kun Syddanmark som forblir grønn og som ikke påvirkes av de nye restriksjonene.

Frode Hansen, kommersiell direktør i Color Line, mener at dette vil påvirke båttrafikken mellom Norge og Danmark – men mest i én retning.

– Vi forventer generelt mindre trafikk fra Danmark. De som bor i Danmark vil ha færre muligheter til å reise, så vi forventer mindre danske turister til Norge, sier han.

Det likevel gode muligheter for at nordmenn kan reise til Danmark, forteller Hansen. De som er fullvaksinerte eller nylig har vært covid-smittet kan fint reise til nabolandet, mener han.

Det er hovedsakelig de som ikke er beskyttet mot viruset som blir påvirket av de nye restriksjonene og som må ha både negativ test og settes i karantene etter oppholdet i Danmark, ifølge Hansen. Det er likevel mange som velger å gå i karantene fremfor å avlyse ferien, mener Frode Hansen. Han legger til at mange nok vil velge å skyve ferien fremover ettersom en del har fleksible billetter.

– Derfor er det vanskelig å si hvor mange bestillinger som vil kanselleres, opplyser han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Karantenekrav for blant annet Hellas og Frankrike

Belgia, Frankrike, Færøyene, Hellas og Malta får innført innreiserestriksjoner og innreisekarantene. Disse landene går fra grønne til oransje på smittekartet.

Reisende fra oransje og røde land og regioner må i karantene ved innreise til Norge, så lenge de ikke er fullvaksinert eller nylig har vært registrert koronasmittet.

Bakgrunnen er en oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået og behov for endringer i tiltaksnivået for å redusere faren for importsmitte.

Blant EU-landene blir Latvia nå grønt. De fleste land beholder sine farger fra forrige uke.

Kypros og Storbritannia får i tillegg krav til karantenehotell fra 19. juli. Disse går fra røde til mørkerøde.

Bare to regioner i Sverige vil ikke være grønne fra 19. juli: Norrbotten og Värmland. I Danmark går regionene Sjælland, Midtjylland og Nordjylland fra grønne til oransje og får innreiserestriksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen, Storbritannia. Det er unntak for enkelte utvalgte land på EUs tredjelandsliste. Reiserådet til øvrige deler av verden gjelder til 10. august.