HVOR VARMT ER DET INNE: Elevene skal foreta flere målinger. Illustrasjonsfoto

Skoleelever skal måle temperaturen hjemme

Ni skoleklasser i fylket blir mandag utstyrt med termometre og notisblokker for å overvåke temperaturen hjemme.

Opplegget er en del av forskningskampanjen 2012, der norske elever skal kartlegge innetemperaturen i fire rom hjemme og intervjue barn og voksne om energibruken.

For mens man vet mye om hvor mye strøm som brukes her til lands, er det ingen som grundig har kartlagt hvordan strømmen brukes i hjemmet.

Varmer vi opp alle rom hele døgnet for å ha det behagelig, eller skrur vi av lys og varme i rom vi ikke bruker?

For to år siden var elevene med på å kartlegge meitemarker.

Målet er at elevene skal finne svar på disse spørsmålene.

Seriøs forskning

Resultatene til skoleelevene skal analyseres av senter for energi- og miljøøkonomisk forskning, som vil utarbeide en rapport etter kampanjen.

For selv om forskerne og naturviterne som samler inn dataene er unge, kan de gjøre en god jobb.

– For to år siden var elevene med på å kartlegge meitemarker, og de forbløffet forskerne med å oppdage hittil ukjente utbredelsesmønstre, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén i en pressemelding.

Mange deltakere

I Aust-Agder deltar Arendal International School (Grade 7), Roligheten skole (8. klasse – forskning i praksis), Rykene skole (5. 6. og 7. klasse), Holviga skole (8. trinn – teknologi i praksis), Fjære ungdomsskole (9e), Brentemoen skole (5. og 6. klasse).

Registreringene av energibruk i boliger starter 19. september, samme dag som Forskningsdagene innledes. Kampanjen vil gå frem til 24. oktober.