annonse

Ni helikoptre sendt ut: – Jeg kan ikke huske å ha opplevd noe så ekstremt

LIKE VED BADELAND
LIKE VED BADELAND: Det brenner i skogen like ved Sommarland i Bø i Telemark. (Foto: Eirik Aanonsen)

Det koker på alarmsentralen til 110- Telemark. Vanligvis er det to på vakt, i dag har de kalt inn 10 ekstra for å bistå med alle brannene som herjer i fylket.

Birte Ulveseth (Varden)

– Jeg tror ikke jeg har opplevd noe så ekstremt i hele min karriere på sentralen. Det er så tørt, og selv om det regner så hjelper det ikke. Nesten hvert eneste lynnedslag tar fyr, sier operatør på 110-sentralen Telemark Oddbjørn Wikan til Varden.

22-23 hendelser

Det var klokken 12.00 de voldsomme uværet slo til i Telemark. I løpet av dagene har brannvesenet i Telemark jobbet med 22-23 store og små branner. Det har brent og brenner i Siljan, Bø, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Kviteseid, Seljord, Porsgrunn og Notodden.

– Vi har 22-23 små og store branner som vi har jobbet med og som vi jobber med nå. Den største brannen er i Siljan hvor det er over 100 mål som brenner. 

Brannen i Siljan skal være i nærheten av Prestegårdsdammen. Mens Varden snakker med operatøren tikker det i 19-tiden inn en ny melding om brann, nå fra Langangen i Porsgrunn.

Økt beredskap

Vanligvis er det to stykker som har vakt på 110-sentralen, i dag måtte de kalle inn 10 ekstra på jobb. 

– Vi har kalt inn det som kan kalles inn av mannskaper både på sentralen og ute i felten. Røde Kors og Sivilforsvaret bidrar sammen med helikopter og brannfly. Vi har 23 stasjoner i Telemark og av disse er det bare to som ikke deltar, sier Wikan.

Ni helikopter på vei

– Vi har rekvirert syv helikopter til Telemark, men det siste jeg hørte var at det var sendt ni stykker. Noen av dem har måttet ta seg en pause grunnet lynet, sier operatøren. 

Den siste brannen Varden har fått melding om er i Seljord. Der har Seljord og Kviteseid brannvesen rykket ut til en brann på Brokefjell i nærheten av Heivatn i Seljord. Brannvesenet har ikke kommet frem enda. 

Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark. Ring 110 til brann, men det må påregnes ventetid melder de på Twitter.

Det brenner på minst 14 forskjellige steder i skog og hei i Telemark fylke torsdag ettermiddag. 

Sommarland

Klokken 15.30 snakker Varden med politiet og da har de fått bekreftet to nye branner. En til sør for Elgsjø på Notodden og en brann i Bø. 

– Vi har fått tilbakemelding på tre branner. Det er to branner på Notodden sør for Elgsjø, og vi har hatt en innringer på tråden fra Bø. Der skal de brenne ikke så langt fra Sommarland. Brannen skal være synlig for dem som jobber der, sier operasjonsleder i politiet Sør-Øst til Varden. 

Brannen skal være på Reshjemheia/Årmotdalen ikke langt fra Skjelbredvegen i Bø.

Langt til skogs

De to brannen øst for Elgsjø skal være langt inn i skogen, og det er vanskelig å si eksakt hvor det brenner. 

–  Det har vært et voldsomt vær her oppe. Jeg kom kjørende fra Hjartdal og havnet i et voldsomt regnvær, da jeg kom frem til Notodden var det ikke en regndråpe. Det lyner fortsatt noe kraftig her oppe, opplyser en innringer til Varden. 

Brannen skal ikke være så langt fra Øysteinstul. 

Engangsgrill

Mens alt dette pågikk måtte brannvesenet i Tokke rykke ut til melding om bruk av engangsgrill. 

– Vi hadde en liten utrykning til presteboligen i Lårdal i Tokke. Der var det noen som hadde fyrt opp en engangsgrill, sier brannsjefen. 

Uten strøm

I Siljan var 1469 kunder uten strøm fra klokken 15.26 til 16.04. Der var det et lynedslag øst for Mælakollen.

– Dette skyldes en utkobling av linjen grunnet skogbrann i området. Vi gjorde dette på grunn av sikkerheten til brannmannskapene som jobbet med brannslukking rett under linjen, sier informasjonsjef i Skagerak Energi Ruhne Nilssen til Varden. 

Usikker på omfanget

I Froland i Tokke er det meldt om brann høyt til fjells. 

– Vi fikk melding om brann i dette området klokken 13.30. Det skal være høyt til fjells. Vi har hatt mannskaper på sekshjuling innover i skogsområde, men denne brannen har ikke vært prioritert. Jeg er ikke helt sikker på omfanget der enda, sier brannsjef Tore Metveit i Vest-Telemark brannvesen til Varden.

Kontroll i Nissedal

I Nissedal skal brannvesenet ha kontroll på de tre brannene som ble meldt der tidligere på dagen. Den ene brannen var i en trafostasjon og ble slukket raskt. Det jobbes nå med etterslukking av brannene som er i Heimdal og ved Bjønntjønn.

– Vi jobber nå med etterslukking av brannene ved Bjønntjønn og Tveitoheia. Her blir vi værende i kveld og trolig helt til i morgen tidlig, sier brannsjef Tore Metveit i Vest-Telemark brannvesen til Varden.

Det var et område på 10-15 mål som brant i Heimdal. På den andre brannen skal omfanget være litt mindre. 

I Vinje skal det også være kontroll på brannen i Grungedal. 

En av åtte branner

I Siljan brant det øst for Mælakollen. Dette var da en av åtte branner meldt inn til 110-sentralen siden klokken 12.00.

– Det er en av åtte branner vi har akkurat nå i Telemark, opplyser operatør hos 110-sentralen Telemark til Varden klokken 15.00.  

Det er veldig hektisk på 110-sentralen, og operatør rekker knapt å svare. 

Er du i nærheten? Send oss gjerne tips og bilder til redaksjonen@varden.no eller send SMS/MMS til VA Tips til 1963

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

For tiden er det elleve skogbrannhelikoptre i beredskap.

Brannvesenet i Drangedal og Nissedal rykker ut på flere skogbranner. Det brenner i nærheten av flere hyttefelt. Lynet har slått ned i Tokke, og ved Grungedal i Vinje.

Er du i nærheten? Send oss gjerne tips og bilder til redaksjonen@varden.no eller send SMS/MMS til VA Tips til 1963

Helikopter satt inn

Begge helikopterene som er stasjonert på Torp rykket ut til Vest-Telemark, melder Skogbrann Helikopter på Twitter.

– Det ene helikopteret skal bistå i Nissedal, det andre i Tokke, opplyser brannsjefen i Vest-Telemark, Tore Metveit.

Så lynet slå ned

Bildet over er fra Bjønntjønn hyttefelt i Nissedal, der det brant i skogen like ved.

Roar Asdahl har hytte i Gautefall fjellgrend, og så at lynet slo ned i nabohytteområdet.

– Det har kommet to lyn bare mens vi har pratet sammen, sier Asdahl.

Han melder at det er svært tørt i området, gresset på hyttetakene er knusktørt og svært utsatt. 

Flere branner

– Vi har sikkert fått femti telefoner. Det fortalte brannsjefen i Nissedal tildig torsdag ettermiddag. 

– Vi har kontroll på de to brannene i Gautefall-området, sier Metveit (13.45).

Antent av lyn

Et kraftig tordenvær fører til flere nedslag i området, og været skal bevege seg vestover. Det følger vind med værskiftet.

Tordenværet skaper problemer bor brannhelikoterne. .

– Vi hadde håpet på få hjelp fra brannhelikopter, men de vil ikke fly inn i tordenvær, sier Metveit.

Olav Lia ved Lia aktivitet og hytteservice AS hørte lynet slo ned i en skråning i området  Helgeroadalsfjellet.

–Det smalt godt og det kom en del røyk, forteller han til Varden. 

Men Lia så ingen flammer.

–Nå har det kommet en regnskur, så det ser ut til å ha slukket av seg selv. Brannvesenet er likevel på plass for å sjekke nå, sier Lia.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.