annonse

Nei, du har ikke smakt julemandarin på minst 20 år

KLEMENTINER
KLEMENTINER: Dette er klementiner, ikke mandariner. Mandariner har knapt blitt solgt i Norge de siste 20–30 årene. (Foto: )
TAR FEIL
TAR FEIL: Informasjonssjef Hanne Linnert i Bama sier det er mange som tror de fremdeles spiser mandariner. (Foto: Newswire)
MANDARINER
MANDARINER: Slik ser altså mandarinen ut, til forveksling lik klementinen, men full av stein og bitrere på smak. (Foto: )

Mandariner forsvant fra norske butikker for over 20 år siden. Nå har de gjort comeback, men bare om sommeren.

Jørund Flaa Frank Johannessen

Denne saken er fra 2015, og er blitt oppdatert med ny informasjon

– Hermetiserte mandariner kan kjøpes på boks, men ferske mandariner har nesten ikke blitt solgt i Norge de siste 20–30 årene i vintermånedene, sier informasjonssjef i fruktgrossisten Bama, Hanne Linnert, til Agderposten.

Selv om det knapt er solgt ferske mandariner i Norge siden 1990-tallet, så er det fremdeles mange nordmenn som hvert år tror de spiser mandariner til jul.

Det gjør de ikke. De spiser klementiner. Men for to år siden kom det faktisk mandariner igjen til Norge, med klementinens egenskaper. Men den er et sommerprodukt. Om vinteren er det mandariner som importeres til Norge.

Mange tar feil

– Vi spiser klementiner som aldri før, men det er fremdeles mange som tror de spiser mandariner til jul, sier Linnert.

I desember 2011 fikk Bama gjennomført en undersøkelse for å kartlegge hvor utbredt mandarin-misforståelsen var i Norge. Undersøkelsen viste at 28 prosent av alle nordmenn fremdeles trodde de spiste mandariner.

Det var blant den eldre garde at misoppfatningen var mest utbredt, hele 35 prosent av alle pensjonistene trodde det var mandariner de fikk kjøpt på butikken.

– Det som overrasket oss mest var at den nest største gruppen, av dem som tok feil, var gutter i alderen 15 til 25 år. De er så unge at de aldri har smakt mandarin en gang, sier Linnert.

Søtere og mindre stein

Bama konkluderte med at mandarinoverbevisningen gikk i arv fra foreldre- og besteforeldregenerasjon.

Mandariner og klementiner ligner riktignok på hverandre. Begge er små, oransje sitrusfrukter, men mandarinen er skarpere og bitrere i smaken. Den er også vanskeligere å skrelle, og – sist men ikke minst – den er full av steiner.

– Klementinen er lette å skrelle, mer søt og mindre bitter på smak. Det er også mye mindre stein i klementinen. Disse egenskapene er nå overført til mandarinene vi importerer i sommermånedene, sier hun.

Blomsten og bien

Klementinen er egentlig en steinløs sitrusfrukt, men (som du sikert har erfart selv) er det ikke til å unngå at det lurer seg inn noen steiner fra tid til annen.

– Nå er det på tide å ta en prat om blomsten og bien, fastslår Linnert.

– Det handler om krysspolinering. Vi er avhengige av bier for å dyrke klementiner. Hvis bien som lander i klementintreet først har tatt feil og vært innom et sitrontre, da tar den med seg pollen fra sitrontreet til klementintreet. Da krysspolineres klementinene med pollen fra sitrontreet. Det blir det steiner i klementinen av, sier hun.

Presten fikk nok

Mandarinen kom opprinnelig fra det sørlige Kina, men ble opp gjennom historien spredt rundt til store deler av verden.

Den lille, gylne mandarinen slo an blant folk over hele verden, men mange irriterte seg over de mange steinene i den lille frukten. En av dem var presten Pierre Clément fra Algerie.

Etter flere forsøk klarte presten i 1902 å krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, nemlig pomerans. Dermed var klementinen et faktum.

Klementinen kom først til Norge i 1963, men siden den gang har den overtatt markedet fullstendig.

Storkonsumenter

Tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt viser at hver nordmann spiser rundt 6 kilo klementiner i løpet av et år. Til sammen fortærer vi rett i underkant av 30 tonn klementiner årlig. Omtrent halvparten av dem i desember måned.

Det finnes i dag mange sorter klementiner, som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn kjennere. De ulike sortene blir alle pakket og eksportert som «klementiner».

Hovedsortene i Norge regnes som Clemenules, og det er den vi spiser rundt juletider, men vi har også sorter som Marisol, Clemenvillas (hybrid), Clemenpons og Oronules. Vi importerer mye klementiner fra Spania og Sør-Afrika, men også fra Argentina, Uruguay, Chile, Peru og Israel.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse