annonse

Torsk for to

FANTASTISK FISK
FANTASTISK FISK: En torskehale har aldri vært i bedre og mer fargerikt selskap. (Foto: Carl Martin Nordby)
Torskehale med bacon og rotgrønnsaker

  • Øyvind Hjelle

Når halen blir god, er allting godt.

Torskeloins meg her og torskeloins meg der. Den stakkars halen blir jo helt glemt oppi det hele. Det skal vi gjøre godt igjen her, med en struttende fersk torskehale, servert med bacon og appelsinkokte rotgrønnsaker. Denne garantert beinfrie delen av fisken skyves ofte til side fordi den er ujevn i størrelsen og vanskelig å få perfekt varmebehandlet. Men tyr man til det lille trikset «lettsalting» får man uansett et saftig resultat.

Lettsalting skal være lett, fisken skal kun få et moderat dryss salt på hver side, og så tar man tiden til hjelp i kjøleskapet. Minst seks timer skal den ligge, og helst natten over. Nå stabiliseres væsken i fiskekjøttet slik at den ikke presses ut under varmebehandlingen.

Selve varmebehandlingen skal også gå riktig for seg. Vi må ikke ha for høy varme i ovnen, 120 grader er mer enn nok. Jeg baker alltid torskehalen i en hel bit med skinnet på. Skinnet beskytter fiskekjøttet mot direkte varme, og det løsner helt problemfritt etter baking. Når skinnet er dratt av, åpenbarer det seg en flott, hvit og saftig fiskefilet som er klar for bacon-vinaigretten. Legg gjerne opp retten på et lite fat til to-tre personer, så kan alle forsyne seg selv.

Bacon-vinaigretten er en utvidet variant av ideen bak lutefisk og bacon. Store, saftige baconbiter i kombinasjon med kritthvitt, spenstig fiskekjøtt er så godt at man nesten blir tullete. Baconet stekes i rikelig med olivenolje, som tar opp masse god smak fra det stekte baconet, Det er denne oljen som skal røres inn i vinaigretten etterpå. Vinaigretten er frisk og litt sterk med smaker som dijonsennep, rå sjalottløk og sherryeddik Sammen med baconet er smakspaletten fullkommen!

Det er sikkert godt med asparges til denne retten, men nå på vinteren er det rotgrønnsaker som står på menyen. Kålrot og gulrot er to av bautaene i det norske kostholdet, med et mylder av bruksområder. Her har de fått æren av å hilse på friskpresset appelsinjuice og korianderfrø – to spennende smaker som passer perfekt inn.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.