annonse

Påskelam som lager seg selv

GJØR SEG NESTEN SELV
GJØR SEG NESTEN SELV: Grønnsaker og lammelår steks sammen i ovnen. (Foto: Carl Martin Nordby)
Påskelam med appelsingrønnsaker, salte poteter og hvitløksaioli

  • Øyvind Hjelle

Mens ansiktet langtidsstekes i solveggen, ligger lammelåret og ruller seg i appelsinsmak i ovnen. Først når du har fått de første fregnene, er lammet ferdig.

Hjemme eller borte, i påsken er det aldri feil med et enkelt, men imponerende lammemåltid som i stor grad gjør seg selv.

Du trenger ikke tenke på utbeining, kraftkoking, tidkrevende garnityrer eller jålete pynt. Bruk heller tiden ute i solveggen mens lammet styrer seg selv inne på kjøkkenet. Prosessen rundt langtidssteking er for oss matinteresserte like spennende som selveste påskekrimmen – og først når man setter tennene i det perfekt møre kjøttet, faller alle brikkene på plass.

Store, solide grønnsaker som tåler en tur i både skiboks og pulk, er kvalifisert til å bli med i ovnen. Sellerirot, gulrot, løk, hvitløk og purre tilhører denne tøffe gjengen som skal blandes med biter av appelsin og rosmarin.

Noen friske urter er veldig følsomme, men rosmarinkvastene smaker like godt selv om de har vært på tur en stund. Rosmarin inneholder mye eteriske oljer som man kjenner som en seig hinne på fingertuppene når man tar i den. I denne oljen sitter all den gode rosmarinsmaken som passer så perfekt til lammekjøtt.

Det selges svært få ferske lammelår på denne tiden av året, men det er ikke krise av den grunn. Lammelår som er vakuumpakket og fryst inn, fungerer veldig bra. Et vakuumpakket lammelår på 3 kilo kan du ta ut av fryseren fem dager før det skal tilberedes. Da tiner det stille og rolig, og kjøttet blir mest mulig likt fersk tilstand.

Små poteter med tynt skall er nå hyllevare i alle butikker. Kok dem hele med skallet på, i vann med mye salt. Når man løfter dem ut, damper vannet vekk, og de får små lyse saltkrystaller på skallet.

Den enkleste og kanskje mest kledelige sausen til dette måltidet er en kvikk og sterk hvitløksmajones. Majonesen kjøpes ferdig og blandes ut med hvitløk, litt sitronsaft og mye grovmalt pepper rett fra kvernen.

Plukk ned et fat fra hylla, blås støv av det og legg på appelsin-/grønnsaksraguen. Låret kuttes i skiver og legges oppå. Da kan alle vaske klisteret av hendene og sette seg til bords!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.


annonse
annonse
annonse