annonse

Komfortabel budsjettmat

RIMELIG KOS
RIMELIG KOS: Stekt blomkål og lettsaltet svineknoke blir ekstra godt med et dryss pepperrot. (Foto: Carl Martin Nordby)
Saltet svineknoke med velouté, pepperrot og råstekt blomkål

  • Øyvind Hjelle

Lettsaltet svineknoke og blomkål er komfortabelt på alle måter. Rimelig for lommeboka, null stress å lage – og behagelig å spise.

Comfort food heter det på engelsk, på norsk kan det oversettes til «kosemat» eller «mumsemat». Dette er mat som lages med lave skuldre, mat som betyr noe for deg og som har en enkel og ujålete presententasjon. Det at den er billig, er bare en bonus.

Hvis man legger til side alle ukjente og eksklusive råvarer, kompliserte teknikker, kreative sprell og snobbete kokkenykker, og bare ønsker å lage god, real mat i all enkelhet, er ukas rett en av de absolutte favorittene på min tallerken gjennom tidene. Har du et halvt brød i tillegg, kan dette bli en middag for tre-fire personer til under hundrelappen.

Svineknoken er i utgangspunktet seig som juling, men kokes mør i vann uten noen nykker. Det tar litt tid, for øvrig er det en meget komfortabel prosess uten menneskelig innblanding. Kraften som blir til under kokingen, brukes i en av de mest klassiske grunnsausene gjennom tidene, en meljevnet velouté som røres sammen på 5 minutter. Med en skvett melk eller fløte, og rikelige mengder revet pepperrot og gressløk, rykker denne klassikeren opp noen divisjoner og kommer virkelig til sin rett sammen med det salte, møre knokekjøttet.

«Koker du blomkålen har du ikke skjønt en dritt» leste jeg her om dagen på instagram. Kommentaren sto under et bilde av en panne fylt med gyllen, råstekt blomkål. Og jeg kan ikke si meg mer enig! Blomkålen smaker hysterisk godt når den har fått en runde i panna med litt smør, timan og hvitløk. Stekeskorpen får en nydelig nøtteaktig smak og aroma, samt en fristende farge. Konsistensen på blomkålen blir mør, men samtidig fast.

Blomkålen kan absolutt stekes i mindre buketter eller terninger. Men skåret i tykke, solide skiver som ligner gamle trær, blir den en spesiell estetisk nytelse i tillegg.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.